Hírek


Ne érjék felkészületlenül a veszélyes időjárási jelenségek!
2017. április 19. 09:37
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján erős, akár 90 kilométer/órát is meghaladó széllökések várhatóak a megye északi részén, helyenként havas eső, havazás is lehet.

Az előrejelzések szerint az északi szél a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik (60-80 km/h). A marcali, a fonyódi és a siófoki járás területén a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az ilyen erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, amelyek közlekedési akadályokat képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.
 
Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint nemcsak eső, hanem helyenként havas eső, vagy hó is eshet, ezért az elkövetkező napokban megváltozott útviszonyokra lehet számítani. A hideg időjárás miatt a fűtési időszak is kitolódik, sok háztartásban fűtenek még. Ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel, ott a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében gondoskodjanak a rendszeres szellőztetésről.