Hírek


Az állatok élete is számít!
2018. október 04. 14:56
Az állatok világnapja alkalomból a somogyi tűzoltók fényképeiből nyílt kiállítás a kaposvári Együd Árpád Művelődési Központban. A tárlatra az elmúlt tíz év állatmentései során készült fotókból válogatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A somogyi tűzoltók hivatásuk gyakorlása során számos alkalommal találkoznak segítségre szoruló állatokkal. Olykor kistestű állatok, máskor pedig több mázsás négylábú élete van a tűzoltók kezében. Éppen ezért elsőként a tűzoltókat köszöntötte Antalicz Anna, aki versbe foglalva méltatta a beavatkozó állomány munkáját, akik melegben, hidegben mentik az életet, embert, s állatot, hisz a hivatásuk vezérli őket.  
Szalay Lilla, az Együd Árpád Művelődési Központ igazgatója a kiállítás megnyitón elmondta: nagy örömmel vállalta a „házigazda” szerepét, hiszen az állatmentés – ahogy az a fotókon is látszik - egy igen magasztos feladat.

Boncz Edit, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke több közös mentőakciónak volt részese, egyesületük és a tűzoltók is az életmentésre tették fel az életüket, s munkájuk sok esetben találkozik. 

A kiállítást Wéber Antal tűzoltó dandártábornok ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszélt azokról az állatmentésekről, amelyek közel sem veszélytelen beavatkozások, hiszen az ijedt állat megharaphatja, rúghatja, szúrhatja, csípheti a mentésére siető tűzoltót. A fotókról kiderül az is, hogy az állatok számos esetben emberi gondatlanságnak köszönhetően esnek egy-egy gödör, kút vagy éppen az internet kábelnek ásott árok áldozatául. A tábornok ugyanakkor megemlítette azokat a túlaggódó állampolgárokat, akik egy
fára mászott macskához hívnak tűzoltót. Wéber Antal kifejtette: az nem elfogadható időveszteség, ha egy fán rekedt macska miatt késlekedik a segítség onnan, ahol emberi életek foroghatnak veszélyben. Speciális haszonállat-mentésekben, illetve életveszély esetén – ahol más technika nem alkalmazható – természetesen segítséget nyújtanak a tűzoltók. Ha macska van a fán, hagyjuk békén, lejön magától. Még a lakásban tartott macskák ösztöne is a helyén van. A kaposvári tűzoltók mentettek már szarvast a gálosfai halastó beszakadt jegéről. Barcson egy emésztőgödörből szabadítottak ki – több órás munkával – egy igáslovat az egységek. A siófoki tűzoltók költőhelyet készítettek a kistestű madaraknak, gondoskodva a tűzoltólaktanya udvarának benépesítéséről. Sőt, a fotókon keresztül megismerhető az a csalfa hattyú is, amely megviccelt egy balatoni férfit, aki másfél órán át nézte az állatot, majd tárcsázta a segélyhívót és tűzoltói segítséget kért a „jégbe fagyott” hattyú mentéséhez. A siófoki tűzoltók mentőpallóval közelítették meg a madarat, amely – meglátva a nyugalmát megzavaró embereket – eltotyogott. Éppen ezért arra kérjük az állampolgárokat - mondta az igazgató -, a 112-es segélyhívó számot csak valós veszély esetén tárcsázzák!

A kiállítás október 31-ig látható az Agóra földszintjén. 


 

Kapcsolódó képek:

Az állatok élete is számít! Az állatok élete is számít! Az állatok élete is számít!
>>> További képek a galériában <<<