Hírek


Életmentés, roncsvágás – porondon a műszaki mentés
2018. október 09. 08:27
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság első alkalommal rendezte meg hivatásos tűzoltók számára az Országos Tűzoltó Műszaki-mentő Versenyt. A Tatán megtartott vetélkedőn a kollégák arról adtak számot, mennyire felkészültek a közlekedési balesetek során végrehajtandó műszaki mentési feladatokra.

A tűzoltósági szakterület a versenyt azzal a céllal hívta életre, hogy a szervezet bemutassa és fejlessze a beavatkozói, irányítói állomány műszaki mentési ismereteit, emellett versenykörülmények között nyíljék lehetőség a műszaki mentési eszközök használatának gyakorlására. A verseny célja továbbá az, hogy a beavatkozó állomány gyakorolja a közlekedési baleset sérültje kimentésének, kiemelésének, ellátásának a menetét, de a vetélkedőn fontos szerep jutott az állomány csapatmunkájának, kommunikációjának is. 

A versenyen Somogy megyét a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviselte. A raj - egy kizárólag irányítói feladatokat végző - irányítóból, egy, az alapvető egészségügyi ellátásért felelős (optimális esetben disaster medic képesítéssel rendelkező), illetve négy beavatkozó tűzoltóból állt. Feladatból húszat állítottak össze a szervezők, sorsolás döntötte el, hogy melyik csapatnak melyik beállított szituációt kellett megoldania. Valamennyi „autóbalesetnél” megsérült valaki, mindegyik helyzetnél nekiütközött a jármű valaminek: másik kocsinak, betonpillérnek, vagy éppen szalagkorlátnak, a legtöbb esetben valamelyik autó fel is borult – a beállítások mindegyike olyan balesetet szimulált, amellyel a tűzoltók nap mint nap találkoznak az utakon. A feladat megoldására húsz percük volt a csapatoknak. Az indítás előtt egy kijelölt zónába kellett elhelyezniük a versenyfeladat során használni tervezett felszereléseket. Már itt fontos volt, hogy miként döntenek, hiszen később csak azokat a felszereléseket használhatták, amelyek bekerültek a zónába. A csapattagoknak teljes védőruházatban kellett megoldaniuk a feladatokat.
 

A versenyt végül a siófoki tűzoltók a hatodik helyen zárták.


 

Kapcsolódó képek:

Életmentés, roncsvágás – porondon a műszaki mentés Életmentés, roncsvágás – porondon a műszaki mentés Életmentés, roncsvágás – porondon a műszaki mentés
>>> További képek a galériában <<<