Hírek


Életmentés, szabadba jutó mérgező anyag – gyakorlat
2018. október 09. 15:46
Ismeretlen eredetű anyagot szállított az a targonca, amely a kaposvári cukorgyár területén egy formalinnal teli tartálynak ütközött, majd felborult. Az ütközés következtében mindkét tartály megsérült. A gyakorlat feltételezése szerint: hárman megsérültek, akiket a kaposvári hivatásos tűzoltók mentettek ki a veszélyes zónából és megakadályozták, hogy még több veszélyes anyag jusson a környezetbe.

A tűzoltósági, az iparbiztonsági és a polgári védelmi szakterület munkatársai ellenőrizték a kaposvári és a dombóvári hivatásos tűzoltók ismereteit, meggyőződve arról, hogy veszélyes anyaggal kapcsolatos balesetek során biztonsággal képesek beavatkozni.  

A feltételezett szituációban: a targonca vezetője eszméletét vesztette, ahogy a két segítségére siető dolgozó is. Az egyik megrepedt tartályból szivárogni kezdett a formalin - amely belélegezve is mérgező -, míg a másik tartály tartalmáról nem volt információ. Így a sérülteket csak a megfelelő védőruházatban lehetett megközelíteni és kimenteni a kárterületről, amelyet száz méter sugarú körben lezártak. A kárhely parancsnok a katasztrófavédelmi mobil labor riasztását kérte, amelynek állománya bevizsgálta a targonca által szállított színtelen, szúrós szagú anyagot. A mintavétel után kiderült, sósav is a környezetbe jutott. A tűzoltók homokzsákokkal megakadályozták a veszélyes anyagok továbbterjedését, betapasztották a sérült tartályokat és közömbösítették a kifolyt anyagokat. A mobil labor munkatársai terjedési modellt készítettek, meggyőződve róla, hogy a változó erősségű szélnek köszönhetően a környék lakossága nincs veszélyben. A tűzoltásvezető, illetve az állomány felkészültségét Tarlós István tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese megfelelőre értékelte.    


 

Kapcsolódó képek:

Életmentés, szabadba jutó mérgező anyag – gyakorlat Életmentés, szabadba jutó mérgező anyag – gyakorlat Életmentés, szabadba jutó mérgező anyag – gyakorlat
>>> További képek a galériában <<<