Hírek


Tomboló vihar okozta károk közös felszámolása
2018. december 05. 15:30
A meteorológiai szolgálat kiadta a piros riasztást. A Somogy megyei tevékenységirányítási központba tömegével érkeztek a bejelentések. A zivatarzóna centruma elérte Sántos, Szentbalázs és Kaposvár térségét, amely áramkimaradást eredményezett, ez pedig érintette a sántosi vízművet. Ez volt a feltételezése a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a KAVÍZ Kft. és az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. közös, szerdai gyakorlatának.

A gyakorlat célja az volt, hogy a katasztrófavédelem, a vízmű és az áramszolgáltató együttműködését fejlessze, a lakosság védelmében tett intézkedéseket, valamint a nyilvánosság tájékoztatását közösen szervezze. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon megkezdte működését az operatív törzs, amely értesítette a kárelhárításban közreműködő szervezeteket. A gyakorlat során a résztvevőknek olyan problémákat kellett közösen megoldaniuk, mint a szélsőséges időjárás okozta áramkimaradás. A térségben tizenöt középfeszültségű üzemzavar lépett fel, amely összesen 9352 fogyasztót érintett. A vihar fákat döntött ki, aminek a hatására több helyen leszakadtak a vezetékek és oszlopok törtek ki. Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. az elhárítás gyorsítása érdekében HAVÁRIA bizottságot állított fel, ahol a teljes üzemzavarelhárítási folyamatot szimulálták, ennek során a kaposvári üzem teljes állománya és gépparkja mellett az alvállalkozói kört is bevonták.

A vízmű sántosi telephelyén az orkán erejű szél feldöntött egy klór palackot, amely megsérült és szivárogni kezdett. A társaság munkatársa eszméletét vesztette, akit a helyszínre riasztott kaposvári hivatásos tűzoltók mentettek ki a kárterületről és biztonságba helyezték a klór palackot. A megyeszékhely tűzoltó egysége megakadályozta a szabadba jutó veszélyes anyag továbbterjedését.

Ugyanakkor a viharos időjárás következtében a 66-os főút több pontján kidőlt fák akadályozták a közlekedést. Egy menetrendszerinti buszjárat is elakadt, amelyen tizennégy utas és a járművezető tartózkodott. Az úton rekedtek számára megnyitottak egy befogadóhelyet Szentbalázson, amely berendezéséről és az úton rekedtek elszállításának felügyeletéről a szentbalázsi önkéntes tűzoltók gondoskodtak.

A gyakorlat végrehajtása után Gelencsér Lajos az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója röviden összefoglalta tapasztalataikat: Több éves együttműködésünk van a katasztrófavédelemmel. Az ilyen és ehhez hasonló mostoha időjárási körülmények között gyakran dolgozunk együtt a kárelhárításon és a szolgáltatás mihamarabbi visszaállításán. Ez a gyakorlat is kiváló alkalom arra, hogy tovább tökéletesítsük az összehangolt munkát, a lakosság védelmében tett óvintézkedéseket és kollégáim tovább fejleszthessék a mielőbbi üzemzavar elhárításának folyamatát.

A kritikus infrastruktúra gyakorlat végrehajtásában résztvevők együttműködésének értékelésekor Tarlós István tűzoltó ezredes elmondta: a kárelhárításban együttműködő szervezetek munkáját az operatív törzs eredményesen koordinálta, a beavatkozó egységek ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy képesek hatékonyan felszámolni a károkat. A gyakorlat kiváló alkalom volt a kommunikációs csatornák tesztelésére is. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes kifejtette: az alkalmazott módszerek és a bevethető erők rendkívüli téli időjárási körülmények között is képesek gondoskodni a lakosság biztonságáról.   

 


 

Kapcsolódó képek:

Tomboló vihar okozta károk közös felszámolása Tomboló vihar okozta károk közös felszámolása Tomboló vihar okozta károk közös felszámolása
>>> További képek a galériában <<<