Hírek


Dobogón végzett a somogyi mobil labor
2019. október 02. 15:45
Október elsején és másodikán az ország öt legjobb katasztrófavédelmi mobil laborjának szakemberei mérték össze tudásukat Hajdúszoboszlón, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisán. A versenyen kiválóan teljesítő Somogy megyei csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel eredményhirdetéskor.

Az országos döntőn a területi fordulók legjobbjai vettek részt: Baranya, Csongrád, Somogy, Veszprém és Zala megye mobil laborján szolgálatot teljesítő kollégák mérték össze tudásukat a két nap során.

A versenyt Kovács Miklós Bonifác tűzoltó alezredes, országos iparbiztonsági főfelügyelő nyitotta meg kedden, aki kiemelte, hogy a feladatok sikeres végrehajtásához a már megszerzett tudásra van szükség. Hozzátette, bízik abban, hogy a verseny során a szakemberek olyan tapasztalatokkal is gazdagodnak, amelyeket később egyes káresetek alkalmával is hasznosítani tudnak.

Kezdés előtt mind az öt csapat megkapta a riasztási lapját, ami alapján elindulhattak a különböző állomásokra. A versenyzők egy elméleti tesztet, három radiológiai, biológiai, vegyi felderítési gyakorlati feladatot hajtottak végre, illetve teljesítették a vezetéstechnikai ügyességi pályát is.

A döntőben három épületen belüli és két szabadtéri helyszínen kellett bizonyítaniuk a csapatoknak. A gyakorlati feladatok végrehajtása során természetesen előkerültek a megfelelő védőruhák és védőeszközök, valamint a mérőműszerek is, így azok szakszerű használatáról is tanúbizonyságot adhattak a versenyzők. Az egyik legösszetettebb állomást egy bontás alatt álló, korábban laboratóriumként működő ipari épület jelentette, amelyben munkások lettek rosszul, marásos sérüléseket szenvedtek. A mobil labor szakembereinek az épületben talált különböző vegyi anyagokat kellett beazonosítaniuk, majd a feladat végrehajtása után, a saját biztonságuk érdekében védőruhájukat is mentesíteniük kellett

A versenybírák a délutáni szakmai megbeszélésen és értékelésen kiemelték, hogy a bizottságnak nehéz dolga volt, hiszen csak néhány pont választotta el a csapatokat egymástól. A szervezők pozitívan értékelték, hogy egy-egy kárhelyszínen a feladatban résztvevő statisztákat is kikérdezték, és a társszerveket is megfelelően riasztották a versenyzők.

A szerdai záróeseményen dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes mondott beszédet, aki a végrehajtott feladatok láttán elismerését fejezte ki a csapatoknak és az előkésztésben résztvevő állománynak is. Elmondta, hogy az idei verseny speciális képességek fejlesztésére adott lehetőséget.

Az eredmények összesítése után kiderült, hogy 2019-ben a Csongrád megyében szolgálatot teljesítő kollégák alkotják a legjobb mobil labor csapatot, második helyezett a Baranya megyei labor lett, míg a dobogó harmadik fokára Somogy megye egysége (Dr. Hamarné Dr. Póhn Gabriella tű. őrgy., Kiss Gábor tű. szds., Szabó Ferenc tű.zls.) állhatott fel.

Forrás: BM OKF

Fotó: Szőke Péter BM OKF


 

Kapcsolódó képek:

Dobogón végzett a somogyi mobil labor Dobogón végzett a somogyi mobil labor Dobogón végzett a somogyi mobil labor
>>> További képek a galériában <<<