Figyeljünk a tűzifa tárolására otthonunkban!

2020. január 21. 14:00

A téli időszakokkal párhuzamosan egyre több, a fűtéssel összefüggésbe hozható tűzesethez kell a tűzoltóknak vonulniuk. Nem csak a fűtés, de az éghető anyagok tárolási szabályainak betartása is egy fontos feladat a hidegebb idő beálltával.

Az elmúlt időszakban számos olyan esetben kérték megyénk tűzoltóinak segítségét, amikor a kandalló vagy a kazán mellett tárolt tűzifa kapott lángra. Csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia és még időben meg tudták fékezni a lángokat a beavatkozó tűzoltórajok.

Többszöri lakosságtájékoztatás ellenére sokan a mai napig nem veszik elég komolyan a fűtéssel, az otthoni környezet melegebbé tételéül használatos tűzifa tárolásával kapcsolatos szabályokat.

Az ilyen jellegű tűzesetek megelőzése érdekében arra kérjük a megye lakosait, hogy a téli tüzelés során tárolt famennyiséget ne a kazánházban vagy ne abban a helyiségben tárolják ahol a fűtőtest található. Javasolt csak olyan mennyiségű tűzifát itt elhelyezni – nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól -, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja.

Tartsuk tisztán a fűtőberendezések környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat! Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne jelentsen gyújtási veszélyt.

Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló fém – semmiképp se műanyag - edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni! Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ott, ahol az tüzet okozhat.

A fenti szabályok betartásával tovább növeljük családunk és otthonunk biztonságát a téli napok során is!

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap