„Ne a tárgyakat, az embereket mentsd!”

2018. szeptember 19. 11:15

Az iskolai tűzriadó terv gyakorlása életet menthet. Diáknak és tanárnak egyaránt tudnia kell mi a teendő a hosszú csengő jelzésekor. A következő hetekben a katasztrófavédelem hatósági osztályának munkatársai meggyőződnek róla, hogy a somogyi intézményekben - éles helyzetben is - alkalmazni tudják a tűzriadó tervbe foglaltakat.

Az iskolák egyre nagyobbak és magasabbak lettek, s egyre több éghető anyagot építettek be, ezért nagyon fontos a gyors reakció. Az iskolai személyzetnek ismernie kell a menekülési útvonalakat, a gyülekezési helyeket, a közművek elzáróinak helyét, a tűzoltóeszközök elhelyezkedését és azok használatát. A legfontosabb alapelv azonban: „Emberéletmentés a tűzoltás előtt”. 

Ma a kaposvári Berzsenyi Dániel Általános Iskolában szólalt meg a tűzjelző, s az osztályoknak el kellett hagynia a helyiségeket a kijelölt útvonalon. Amennyiben a kijáratok száma lehetővé teszi – emeletenként, illetve épületrészenként megosztott útvonalon kell megtervezniük az egyes osztályok menekítését, mivel a menekülési útvonalak szűk keresztmetszetei (ajtók, lépcsők) torlódást és pánikot okozhatnak. Ugyanakkor figyelembe kell venni az életkori sajátosságokból adódó eltérő mozgássebességeket. A lépcsőn való mozgásban ugyanis lényeges eltérések tapasztalhatóak az alsósok és a felsősök között. A gyülekezési helyen a tanár feladata a létszámellenőrzés, hiányzó esetén az igazgató, illetve a tűzoltóság értesítése. 

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztálya előadást is tartott az iskola dolgozóinak és tanulóinak arról, hogy ha a füst a padlóig ér, másik menekülési utat kell keresni vagy az osztályban kell maradni. Ilyen esetben a tűz és az emberek között be kell csukni minden lehetséges ajtót, ezáltal nem jut elegendő oxigénhez a tűz, így az égés lényegesen lassabb lesz, másrészt a füst és a lángok terjedését is akadályozzuk ezzel. 

A cél, hogy a gyakorlatok során a diákok is meggyőződjenek arról, veszélyhelyzetben is helyt tudnak állni, képesek saját és társaik biztonságáról gondoskodni. Azáltal, hogy az ifjúság tudja, mit kell tennie egy zárt helyiségben; hogyan tud kimenekülni az épületből; hogy hívja fel magára a figyelmet; hogyan nyissa ki az ajtót; bátrabban és nagyobb biztonsággal cselekszik éles helyzetben. 

A tűzesetnél a leggyakoribb halálok a füst és csak másodsorban a hő. A keletkező füst egy része átláthatatlan, ami megnehezíti a tájékozódást és belélegezve az ember képtelenné válhat egy kilincs lenyomására, vagy egy ablak kinyitására is. Az égésgázok forróak, így felfelé szállnak, ezért az ember a hőségtől és a halálos gázoktól a menekülési útvonalon a padozat közelében mozogva biztonságban van. 

 

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap