„Az életmentés a feladatunk, extrém körülmények közt is”

2018. november 06. 11:24

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészítette a járműveit és az állományt a téli helyzetekre, s felmérte az együttműködő szervek (közigazgatási szervek, az önkormányzatok, a mentőszervezetek és az önkéntes egyesületek) reagáló képességét.

A katasztrófavédelem gondoskodik róla, hogy úton elakadt autós ne maradjon, viszont szükség van az úton lévők türelmére, tekintve, hogy adott esetben a segítségükre igyekvő egységek sem a megszokott tempóban, és körülmények közt tudnak haladni. 

A megyei védelmi bizottság felmérte a mezőgazdaság szereplőinek azon műszaki, szállítási, vontatási feladatokba bevonható eszközeit, amelyek nagy tömegű járművek vontatására is alkalmasak, s tűzoltói irányítással végezhetik a mentést. 

Az önkormányzatok szükség esetén melegedőhelyeket, befogadóhelyeket tartanak fenn azok számára, akik nem tudják folytatni az útjukat. 

Rendkívüli téli időjárás esetén folyamatosan egyeztetések zajlanak – az egészségügyi adatkezelési jogszabályoknak megfelelően - a rendszeres ellátást igénylő betegek, szülés előtt álló kismamák, dialízis kezeltek vonatkozásában. Folyamatos a tájékoztatás a veszélyes áruk szállításában érintett gazdasági szervezetekkel és üzemekkel; a tömegközlekedési társaságokkal; valamint a siófoki obszervatóriummal a legfrissebb meteorológiai előrejelzések érdekében. A belterületi vízkárok gyakorisága évről-évre növekszik, mind nagyobb értéket veszélyeztetve. Ezért a szakemberek ismételten felhívták a települések vezetőinek figyelmét a vízrendezési feladatokra.

Útnak indulás előtt mindenki tájékozódjon a várható szélsőséges időjárási viszonyokról, azok időtartamáról, útviszonyokról.

A legfontosabb, hogy a mobiltelefonok világában mindannyian képesek legyünk segítséget kérni, s pontosan meghatározni az elakadás helyszínét a segítségünkre siető egységek számára.    

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap