Tartalomjegyzék

Vékony jégre merészkedni felelőtlenség!

2020. január 14.

A szokatlanul enyhe időjárás nem kedvez a téli sportok szerelmeseinek. A tavak vízfelülete ugyan kásásodik, helyenként szilárdul, de a jégre menni még mindig veszélyes. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság (legalább 12 cm) mellett biztonságos, mégpedig akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viszont TILOS a természetes vizek jegén tartózkodni, folyóvíz jegére lépni pedig sohasem biztonságos!

Sokan nem is gondolnák, de a tavak medre gyakran tele van hőforrásokkal, sok helyen a beömlő kisebb-nagyobb csatornák, patakok, sőt áramlatok is olvaszthatják a jeget. Ezeken a helyeken különösen figyelni kell, mert a jég vastagsága – noha nem feltétlenül látszik –, akár több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol.

 

A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

 

Jó tanácsaink azok számára, akik mégis a jégre merészkednének:

  • Egyedül soha ne menjenek a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman legyenek! Így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.
  • Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, akár kopogtatással vizsgálják meg azt!
  • Kerüljék a repedéseket, töréseket!
  • Tartsák meg a kellő távolságot egymás között a jégen!
  • Recsegéssel „jelez” a jég, ezt mindig vegyék komolyan!
  • Ha megreped a jég, akkor feküdjenek hasra és lassú mozdulatokkal kússzanak a part felé!
  • Több személy együttes sportolása esetén pihenéskor is tartsák be a szükséges távolságot.

 

Ha az elővigyázatosság ellenére mégis megtörténne a baj, a rendkívüli hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezik a segítség. Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye van a túlélésre.

Csak az alapvető biztonsági szabályok ismeretében lehet szakszerűen és biztonsággal elvégezni a bajba jutott mentését. Mindig szem előtt kell tartani, hogy veszélyes körülmények között kell segítséget nyújtani, amely során a segítségnyújtó is könnyedén bajba kerülhet, ezért beszakadás esetén azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni!

 

A jeges vizeknek szinte minden évben megvannak az áldozatai. Az elmúlt években Somogy megyében két emlékezetes baleset is történt, ami a jeges vizek számlájára írható:

Szinte napra pontosan egy éve halálos áldozatot is követelt a jeges víz Somogy megyében. Bárdudvarnokon egy középkorú férfi a háza mögötti mesterséges tó jege alá szorult, segítségére a KÖTÉL Egyesület búvárai és a kaposvári hivatásos tűzoltók siettek. A tűzoltók feltörték a jeget, majd a víz alá merült három búvárnak nyújtottak segítséget. A férfi holttestét a parttól harminc méterre, a 6-8 centiméter vastagságú jég alatt találták meg.

Két évvel korábban pedig egy házaspár vette észre, hogy a Deseda tavon a parttól mintegy száz méterre egy korcsolyázó alatt beszakadt a jég, és a férfi derékig elmerült a vízben. A bajba jutott segítségére siető férfi az egyik közeli háznál kért létrát, felesége ez idő alatt a segélyhívó számot tárcsázta. A kaposvári hivatásos tűzoltók, valamint a KÖTÉL Egyesület önkénteseinek kiérkezésekor a segítséget nyújtó férfi, saját testi épségét sem féltve már kihúzta a lékből a szerencsétlenül járt korcsolyázót. A tűzoltó egységek arra kérték a bátor segítőt, hogy saját biztonsága érdekében ne tegyen további lépéseket, tartsa a jég felszínén a bajba jutottat, majd létra és kötelek segítségével őt, illetve a felelőtlen sportolót a partra húzták. Az átfagyott korcsolyázót a mentők kórházba vitték.

 

A fentiekre tekintettel biztonságos és felelősségteljes jeges sportolást kívánunk mindenkinek!

Fotó: Somogy MKI