Füst- és szén-monoxid érzékelő a nagyobb biztonság érdekében

2020. október 27. 15:12

Országosan idén már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést és 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A Somogy megyei tűzoltókat az idei évben eddig 20 esetben riasztották szén-monoxid szivárgás miatt. Az ingatlanok többségében, 17 helyszínen volt elhelyezve érzékelő, amely idejében jelezte a bajt. Három lakásban nem volt szén-monoxid érzékelő, ezek közül egy helyen egy ember életét vesztette.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

Idén eddig már 5371 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 438-an sérültek meg és 74 ember halt meg. A legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztik életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek. A halálesetek megelőzhetőek lennének egy füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik több értéket meg tudnak menteni.

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap