Hétvégi tűzoltói beavatkozások

2020. november 16. 13:30

Összesen hat alkalommal, elsősorban tűzesetekhez riasztották a Somogy megyei tűzoltókat a hétvégén. A megyei műveletirányítási központba ez időszak alatt kettő téves jelzés érkezett.

Pénteken tűz keletkezett egy körülbelül száz négyzetméteres családi házban, Kapolyon. A siófoki hivatásos és a tabi önkormányzati tűzoltók négy vízsugárral eloltották a lángokat miközben kihoztak két gázpalackot is az épületből, melyeket hőhatás nem ért. A tűz a padlástérre nem terjedt át, ám az épület belülről erősen kormozódott. Az egységek átszellőztették a füsttel telítődött ingatlant. 

Szombaton tűz ütött ki egy siófoki panzió konyhájában. Az egységek kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók megkezdték a tűz oltását porral oltó segítségével. A város hivatásos tűzoltói végül két vízsugárral fékezték meg a lángok továbbterjedését és oltották el a tüzet. Az utómunkálatok során a tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a füsttel telítődött helyiséget, ám további izzó gócokat már nem találtak.  Az épületben öten tartózkodtak a tűzeset idején, akik időben eltudták hagyni az ingatlant.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt szállítottak kórházba egy embert a mentőszolgálat munkatársai szombat este Somból. A mentőket követően a siófoki hivatásos tűzoltók is a helyszínre értek, ahol műszeres méréseik kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Az egység értesítette a gázszolgáltató szakembereit, majd átszellőztette a helyiségeket. 

A mérgező gáz leggyakrabban a kis légterű helyiségekben, főleg a fürdőszobákban üzemelő kombi gázkészülékből, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítőkből kerül ki. Ezek – ha nem kapnak utánpótlást – működés közben gyakorlatilag elhasználják a helyiségben lévő levegőt. Ha pedig a szükséges légmennyiség nem jut el a készülékekhez, akkor szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül is ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező gáz kialakulása:

Fotó: Tab ÖTP, Siófok HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap