Hétvégi tűzoltói beavatkozások

2021. március 01. 13:47

Harminc alkalommal riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban, ebből hét esetben téves jelzés érkezett a megyei műveletirányítási központba.

Az egységek összesen tizenöt szabadtéri tűz oltásában vettek részt. Bábonymegyeren és Fonyódon a nádas égett, Mikében, Öreglakon, Tabon, Lengyeltótiban pedig a száraz aljnövényzet kapott lángra.

 

 

Pénteken tűz ütött ki egy öt négyzetméteres melléképületben Kaposváron, a Szabadság utcában. A lángok az épület mellé épített családi ház tetőszerkezetére is átterjedtek. Az egységek négy vízsugárral eloltották a tüzet és a melléképületből két gázpalackot is kihoztak, amelyeket folyamatosan hűtöttek. Egy embert a mentők további kivizsgálásra kórházba szállítottak, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Gigében a Rákóczi utcában kerti zöldhulladékot égettek péntek délután. A feltámadó szél következtében a tűz továbbterjedt. A kadarkúti önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók megfékezték a lángokat, az egység a még izzó, parázsló részeket oltotta el.

Bábonymegyeren is a száraz aljnövényzet és a nádas kapott lángra, csaknem két hektáron. A tabi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral oltották el a tüzet.

Parkoló autónak ütközött egy kisteherautó péntek délután Siófokon. Az autóban csak a sofőr utazott, aki nem sérült meg a balesetben. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járművet és közreműködtek a forgalmi akadály megszüntetésében.

Oszlopnak hajtott egy autó Taszáron a Széchenyi István utcában. A kaposvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépjárművet, majd magasból mentő és kötelek segítségével eltávolították a balesetveszélyes oszlopot. A balesetben senki sem sérült meg.

Szombaton Tab és Lengyeltóti külterületén is égett az aljnövényzet és a nádas. Lengyeltótiban a két hektáron pusztító lángokat a marcali hivatásos és az öreglaki önkéntes tűzoltók fékezték meg, Tabon pedig a helyi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be.

Vasárnap vágástéri hulladékot égettek Mike külterületén. A lángok átterjedtek a száraz aljnövényzetre és a közelben található csemetésre is. A körülbelül kétszáz négyzetméter kiterjedésű tüzet a kadarkúti önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók oltották el kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel.

Hatszáz négyzetméteren összehordott kommunális hulladék lángolt vasárnap délután Kaposváron a Csillag utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral eloltották a tüzet.

A szabadtéri tüzek sokszor a kerti zöldhulladék égetése miatt alakul ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Ha a rendelet engedi az égetést, az alábbiakra kell figyelni:

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk az időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívószámot

Fotó: Somogy MKI, Kaposvár HTP, Kadarkút ÖTP, Marcali HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap