Összehangolt gyakorlat a kaposváriak biztonsága érdekében

2022. október 04. 15:32

Kaposvár város külső védelmi tervének teljes, átfogó gyakorlatát tartotta kedden Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel közösen, a társhatóságok bevonásával.

A feltételezés szerint a KOMETA ’99 Zrt. telephelyéről bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba, miszerint a hűtőház meghibásodása miatt nagy mennyiségű ammónia áramlott a környezetbe. Az ammóniafelhő a bejelentő elmondása alapján nyugati irányba, a Pécsi utcai húsbolt felé terjed.

A KOMETA 99’ Zrt. a súlyos káresemény elhárítási tervének megfelelően értesítette Kaposvár város polgármesterét, aki a helyzetre tekintettel elrendelte Kaposvár külső védelmi tervének alkalmazását, kijelölte a befogadóhelyeket. A megalakult operatív törzs elrendelte az elzárkózást a veszélyeztetett területen és gondoskodott az üzletben tartózkodók kimenekítéséről és befogadó helyre szállításáról.

A húsüzem szakemberei és a tűzoltók időközben a gondot okozó lefuvató szelepet kijavították, az ammónia áramlását megszüntették.

Kaposvár egy biztonságos város és az is lesz. Nem elég a tankönyvekből megszerezni a tudást, szükség van a gyakorlásra és gyakoroltatásra is - mondta Szita Károly a somogyi megyeszékhely polgármestere, Kaposvár külső védelmi tervének gyakorlatán.

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: Kaposvár külső védelmi terve jól funkcionál, egy esetleges veszélyhelyzet esetén is rendelkezésre áll a szükséges erő és eszköz. Riasztható volt minden társszerv, akiknek a segítségével a feltételezés szerint életveszélybe került emberek kimentését és ellátását zavartalanul megoldották.

 

Fotó: Somogy MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap