Legyünk elővigyázatosak a hidegben is!

2023. február 03. 10:12

Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a csapadékos pénteket követően jelentős lehűlésre van kilátás. Szombaton akár -3, vasárnap -8 fokra is ébredhetünk, mi több, hétvégén Somogyban 90 km/h-t meghaladó széllökésekre is számíthatunk.

Bár hűvösebbre fordul az idő, továbbra se dobjunk a tűzre háztartási hulladékot, lakkozott, festett vagy nedves fát, ezek ugyanis amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, a lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, és így visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint megfelelő fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg fűtés közben könnyen izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Veszélyt jelenthet továbbá, ha sok éghető anyagot halmozunk fel az otthonunkban. Ez ugyanis nemcsak a tűz kialakulásának az esélyét növeli, hanem a menekülés lehetőségét is rontja. A környezetünk tisztán tartása, az épület karbantartása tűzvédelmi szempontból is rendkívül fontos.

Fontos tudnivalók:

  • Fával, szénnel üzemelő berendezés közelébe ne pakoljunk éghető anyagot!
  • A kipattanó szikra felfogására fémből készült parázsfogó tálcát használjunk.
  • A tisztító ajtókat állandóan tartsuk zárt állapotban.
  • A hamut és a salakot teljesen lehűtött állapotban ürítsük fémkonténerbe.
  • A kémény használaton kívüli bekötő és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen lezárva kell tartani.

Tegyen meg Ön is mindent családja biztonságáért! Éljen az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével! Ezt a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es, majd 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap