Hatósági jogkörök

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

 jogelődjogutód
1.Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Nyugat-dunántúli Vízügyi HatóságVas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2.Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Közép-dunántúli Vízügyi HatóságFejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
3.Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Dél-dunántúli Vízügyi HatóságBaranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Cím: 7630 Pécs, Engel János utca 1.

E-mail cím: onenalngiu.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh

Telefonszám: +36-72/ 896-900

Honlap: https://baranya.katasztrofavedelem.hu/16182/altalanos-informaciok-elerhetosegek

 

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.

E-mail cím: srwre.ivmhtl@xngirq.tbi.uh

Telefonszám: +36-22/ 512-150

Honlap: https://fejer.katasztrofavedelem.hu/24362/vizugyi-es-vizvedelmi-hatosagi-tevekenyseg

 

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Cím: 9700 Szombathely, Ady tér 1.

E-mail cím: inf.zxv@xngirq.tbi.uh

Telefonszám: +36-94/ 506-700

Honlap: https://vas.katasztrofavedelem.hu/20155/vizugyi-hatosagi-jogkorok

 

Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint érvényesek.

Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy megye - kivéve Balatonszentgyörgy, Balatonszabadi, Balatonvilágos, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Kánya, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tengőd, Tikos, Varászló, Vése, Vörs közigazgatási területét, továbbá Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső részét Horvátkút lakott hellyel, a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy megyéből Balatonszentgyörgy, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tikos, Varászló, Vése, Vörs települések közigazgatási területe, valamint Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső része, Horvátkút lakott hellyel.

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy megyéből Balatonszabadi, Balatonvilágos, Kánya, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Tengőd közigazgatási területe, valamint a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Katasztrófavédelem

Az ügyintézéssel kapcsolatos bankszámlaszámok itt érhetőek el.


TÁJÉKOZTATÓ: A vízkészletjárulék számításával kapcsolatos 2017. évi válozásokról (megtekint)

TÁJÉKOZTATÓ: A felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények, továbbá az öntözési célú vízhasználatok engedélyezésével kapcsolatos hatáskörökről (megtekint)


Esetlegesen felmerülő kérdéseiket a +36-82/528-990-es telefonszámon, illetve a fbzbtl.zxv@xngirq.tbi.uh címen várjuk.