Hírek aloldal fejlécképe

Szúnyoggyérítés hírek - Somogy MKI

Hét somogyi településen gyérítik a szúnyogokat 2023. július 10.

A következő napokban Kaposváron, Csurgón, Porrogszentkirályon, Somogyudvarhelyen, Csokonyavisontán, Nagyatádon és Rinyaújnépen kerül sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre. Esős, szeles időben a kezeléseket nem végzik el, a meghirdetett időpontot követő két napon pótolják a munkát.

Somogyban három településen lesz szúnyoggyérítés 2023. július 03.

Az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítése mellett az ország számos területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt. A már kifejlett szúnyogok ellen a településeken belül, földi permetezéssel védekeznek. A legtöbb térségben úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként. A technológia a közlekedést nem zavarja érdemben, mivel a keletkező permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

Folytatódik a szúnyoggyérítés 2023. június 26.

7436 hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés Somogyban.

Tíz somogyi településen gyérítik a szúnyogokat 2023. június 19.

Tíz településén, összesen 3100 hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés Somogyban.

Somogyban is gyérítik a szúnyogokat 2023. június 12.

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák.

Országosan több, mint 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat 2023. június 05.

A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen megjelentek a szúnyogok. A legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges, ott szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő beavatkozásokat. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek.

Erősödött a szúnyogártalom 2023. május 30.

A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

Csaknem nyolcezer hektáron gyérítik a szúnyogokat Somogyban 2023. május 23.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, valamint a folyók magas vízszintje miatt rendkívül sok szúnyogtenyészőhely alakult ki az országban. A felmelegedő időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. A legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén számíthatunk, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet biztosítanak számukra, így a vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki.

A héten csaknem tízezer hektáron gyérítik a szúnyogokat 2023. május 15.

A csapadékos tavaszi időjárás miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés. A csípőszúnyogok lárvái az állandó vizek védett, növényzettel borított szegélyzónáit kedvelik, de a legnagyobb tömegben az áradások és esőzések után ideiglenesen felgyűlt vizekben fejlődnek ki. Idén a Dunán és a Tiszán is levonult egy-egy kisebb árhullám, a mostani esőzések a Dunántúlon ismét megemelik a vízfolyások szintjét, azaz a Dráva, a Rába, a Duna és mellékfolyóik mentén nagy valószínűséggel újabb tenyészőhelyek alakulnak ki.

A héten biológiai módszerrel gyérítenek 2023. április 17.

Az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák. A katasztrófavédelem a korábbi évek munkájának eredményeképpen rendelkezik a kiemelt területek tenyészőhelytérképével, ami lehetővé teszi a szúnyogok egyedszámának célzott csökkentését már lárvakorban, amelynek köszönhetően később kevesebb vérszívóval kell számolnunk. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak.

Kezdetét veszi a szúnyogok elleni védekezés 2023. április 03.

Április első hetében indul a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. Első lépésként a Tisza és a Körösök mentén, és a Tisza-tónál légi biológiai módszerrel, míg Pest vármegyében földi biológiai technológiával lépnek fel a vérszívók ellen.

Folytatódik a szúnyoggyérítés 2022. augusztus 09.

A megelőző hét esőzései után újra kialakultak a szúnyogok fejlődéséhez optimális élőhelyek, ezért elsősorban biológiai módszerrel folytatódik a gyérítési program.

A Dráva menti településeken is lesz szúnyoggyérítés 2022. augusztus 01.

A hosszú aszályos időjárás következtében valamelyest mérséklődött a szúnyogártalom, a hétvégi felhőszakadás azonban kedvez a szúnyogoknak. Az esőzés hatására nemcsak a természetes vizek környezetében, hanem azoktól távolabb is képesek nagy számban megjelenni a vérszívók.

A meleg, aszályos időben kisebb a szúnyogártalom 2022. július 25.

Az ország délkeleti területein az idei évben még nem volt szükség szervezett gyérítésre, és más térségekben is elfogadható szinten tartható a szúnyogok száma. Néhány területen, például a tóparti nádasokban, a folyók holtágainak növénnyel borított részein továbbra is képesek kifejlődni a szúnyoglárvák, ezeket a helyeket folyamatosan figyelik a katasztrófavédelem által megbízott szakértők. Ahol szükségesnek ítélik, ott biológiai védekezésre kerül sor. A kisebb tócsák, pocsolyák, ház körüli vizek is megfelelőek a szúnyoglárvák számára, ezek megszüntetésével magunk is sokat tehetünk a szúnyogcsípések megelőzéséért.

Szúnyoggyérítés Somogyban is 2022. július 11.

A folyók vízszintje nyár eleje óta szinte mindenütt alacsony, ártéri szúnyogtenyészőhelyek jelenleg sehol nincsenek. Az országos szúnyogártalmat emiatt elsősorban a csapadékviszonyok határozzák meg. Szakértői monitoring alapján határozzák meg a kezelések ütemezését.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap