Intenzív védekezés zajlik a szúnyogok ellen

2020. június 29. 10:09

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása következtében megnövekedett a csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek száma. A rendkívül nagy számban keletkezett pocsolyák, árkokban felgyűlt vízterek mellett a folyóparti területeken tenyészik a legtöbb vérszívó. A Tisza és mellékfolyóin levonuló kisebb árhullám a lakosságot nem veszélyezteti, de az ártéri elöntések ideális élőhelyet jelentenek a szúnyoglárváknak. A Tisza mentén az elmúlt évi áradás miatt az árvízi szúnyogfajok lerakott tojásai millió szám várják, hogy kiöntsön a víz, ami után a meleg időben akár egy hét alatt képesek kifejlődni a csípésükkel kellemetlenséget okozó imágók.

A következő napokban a Tisza csongrád-csanádi szakaszán, Békés megyében a Kőrösök mentén, továbbá a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban végeznek légi biológiai szúnyoglárva-gyérítést. A Tisza felső szakaszán a napokban levonuló árhullám után a szakemberek ismét feltérképezik a potenciális helyszíneket, és a lárvafejlődéshez időzítve tesznek javaslatot a kezelések elvégzésére. A Duna mentén jelenleg kisebb méretű tenyészőhelyek találhatóak, ezeket földi technológiával kezelik majd. 

 A lárvák elleni védekezéssel párhuzamosan a kifejlett szúnyogok gyérítését célzó munkálatok is zajlanak. A Duna mentén a főváros nyolc kerületében, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén dolgoznak a szakemberek, a Dunakanyar néhány településén pedig a változékony, szeles időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket pótolják. Szervezett beavatkozásra van szükség az Ipoly mentén, a szolnoki régióban, Békés megye számos településén, valamint a turisztikai szempontból kiemelt területek közül a Balatonnál, és a Velencei-tónál, továbbá Fejér megye több pontján.  

A kifejlett szúnyogok ellen kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett irtószert használnak, amely emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így egészen kis mennyiségben kell kijuttatni a készítményt, alig több mint fél litert használnak fel hektáranként. Ez a dózis a legtöbb rovarra nincs káros hatással, a méhfélék és más beporzó szervezetek, továbbá a rovarevő madarak legfontosabb táplálékai sem sérülnek a kezelések miatt.

A permetezéseket földi járművekről végzik az esti, éjszakai órákban. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítja el. Emiatt is fontos a szúnyogok utánpótlását biztosító, ház körüli mikrotenyészőhelyeket megszüntetni, hiszen ezeket szervezett módon nem lehet elérni. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy azokban ne tudjon hosszabb ideig megállni a csapadék. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap