A Dráva menti településeken is lesz szúnyoggyérítés

2022. augusztus 01. 14:43

A hosszú aszályos időjárás következtében valamelyest mérséklődött a szúnyogártalom, a hétvégi felhőszakadás azonban kedvez a szúnyogoknak. Az esőzés hatására nemcsak a természetes vizek környezetében, hanem azoktól távolabb is képesek nagy számban megjelenni a vérszívók.

Sok szúnyogfaj emberközeli életmódot folytat, ezek ház körüli vizekben, árkokban, vödrökben, kaspókban, madáritatókban is képesek kifejlődni. Ez az oka annak, hogy számos vízparttól távoli településen, városias környezetben is szúnyogártalom alakulhat ki.

A hétvégi esők hatására néhány régióban várhatóan emelkedik a szúnyogártalom mértéke, elsősorban azokon a területeken, ahol tovább megmarad a lehullott esővíz. A katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik a tenyészőhelyek állapotát, ahol szükséges, sor kerül a lárvák, később pedig a kifejlett egyedek elleni védekezésre.

A következő napokban 72 településén és 9 budapesti kerületben lesz autóról végzett kémiai szúnyoggyérítés. Budapesten a III., IV., XIII., XI., XVI., XVII. XXI., XXII., XXIII. kerületben lépnek fel a szúnyogok ellen. Gyérítés lesz Ercsiben, Érden, Százhalombattán, több Dráva menti településen, továbbá három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen pótolják a szél miatt elmaradt múlt heti kezeléseket.

Az esők után érdemes figyelmet fordítani az emberközeli életmódot folytató fajok élőhelyeinek felszámolására.

A héten Somogy megyében a déli határ mentén, 1806 hektáron gyérítik a szúnyogokat földi módszerrel.

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap