... ha kigyulladt az olajsütő

 Kigyulladt az olajsütő!

 
Az elmúlt évben több esetben kellett kivonulni a tűzoltóknak olyan tűzesetekhez, ahol a tüzet a tűzhelyen felejtett étel okozta. A figyelmetlenségből eredően a kezdeti konyhai tüzek gyakran az egész konyhára, illetve a lakásra átterjednek.
 
Rövid ismertetőnkkel a konyhai tüzek veszélyeire, a helyes oltási szabályokra szeretnénk felhívni figyelmüket.
 
Kevesen gondolnák, de az animáció megtekintésekor egyértelművé válik, hogy milyen veszélyekkel jár az égő lábos, vagy olajsütő vízzel oltása. A kísérlet során a tűzoltók a kereskedelemben kapható olajsütőt üzemi hőmérsékletre melegítették fel.
A frítőzben lévő olaj meggyulladt. A tűzoltók azt mutatják be - megfelelő védőintézkedések mellett -, hogy mi történik a sütőben, ha az égő olaj tűzét vízzel akarjuk eloltani. A magas hőmérséklet miatt a lángokra öntött vízből pillanatok alatt gőz keletkezik és az égő olaj robbanásszerűen kivetődik a frítőzből.
 
Tapasztalataink alapján a konyhában meggyulladt étolaj tüzét a konyhában szorgoskodók első ijedtségükben a bemutatóban látható módon vízzel próbálják meg eloltani. Ettől a konyhában tartózkodók égési sérüléseket szenvednek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladnak.
 
Mit tegyünk ?
 
Helyes oltási módok
  • az égő lábosra, olajsütőre tegyünk egy fedőt - így az égés azonnal megszűnik- és zárjuk el a tűzhely csapját.
  • a kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
  • a konyhában tartsunk készenlétben lehetőleg CO2- tűzoltókészüléket  (szén-dioxiddal oltót), amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.
 
Fontos !
Ne essünk pánikba! A keletkező tüzet kellő körültekintéssel könnyen elolthatjuk! 
Ha ijedtünkben a legrosszabb oltási módot  a vízzel oltást választjuk súlyos égési sérüléseket szenvedhetünk, ráadásul a tűz pillanatok alatt szétterjedhet a lakásban.

  Zsirok, olajok tüzét soha ne oltsuk vízzel !

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap