Kéményseprés

2016. július elsején indultak útjukra a katasztrófavédelem kéményseprői, hogy a lakosság szolgálatában eleget tegyenek a szervezetre szabott új közfeladatnak. Fontos változás ekkor, hogy a lakosság számára ingyenessé vált a kéményseprői közszolgáltatás, a társasházban, egylakásos ingatlanban élőknek nem kell fizetniük azért, hogy kéményük ellenőrzése, tisztítása megtörténjen. A biztonságos működtetéshez a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében évente, a gázüzemű és zárt rendszerű berendezések égéstermék-elvezetőinél pedig kétévente célszerű a katasztrófavédelem kéményseprőivel díjmentesen elvégeztetni a munkát. Somogy vármegye mind a 246 településén a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági ingatlanok kéményellenőrzési és tisztítási feladatait.

Egy 2018-ban hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében már csak a társasházakban és a gazdálkodó szervezetek ingatlanjaiban kötelező az égéstermék-elvezetők rendszeres átvizsgálása. Az egylakásos ingatlanokba, családi házakhoz a tulajdonos kezdeményezésére, az általa kért időpontban érkezik a kéményseprő. A gazdálkodó szervezetek számára a kéményseprőipari felülvizsgálatot nem a katasztrófavédelem végzi. A szolgáltatást továbbra is az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltató cégtől kötelező megrendelni és a megrendelt kéményseprésért fizetni kell. 

A kéménysepréssel kapcsolatban további információt telefonon, a 1818-as telefonszámon, online pedig a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon kaphatnak.