Jó tudni, ha kezdődik a fűtési szezon!

Jó, ha tudjuk, hogy a fűtőberendezés és a kémény egy rendszert képez. A jól megválasztott kémény optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek ahhoz, hogy az környezet kímélően, energiatakarékosan és ami a legfontosabb biztonságosan működjön. Ne feledjük, ahhoz, hogy télen kellemes meleg legyen a lakásunkban biztosítanunk kell az égéshez szükséges feltételeket. A megfelelő tüzelőanyag mellett folyamatosan szükség van az égéshez szükséges levegő utánpótlás biztosítására, valamint a keletkezett mérgező füstgázok elvezetésére.

A fűtési szezon megkezdésekor a fűtés valamennyi elemét vizsgáljuk meg.

Mielőtt befűtünk vizsgáljuk meg a fűtőberendezésünket, hogy az utolsó használat óta nem érte-e olyan károsodás (repedés, korrózió, samott kiégése), amely gyújtási veszélyt jelenthet a környezetére, vagy a mérgező gázok kiáramlása miatt veszélyt jelenthet ránk. Minden fűtési szezon előtt vizsgáljuk meg, hogy a kéményünkön elvégezték-e az időszakos felülvizsgálatot, tisztítást. Ha nem, akkor keressük meg az illetékes kéményseprőt. A vizsgálat során ne feledkezzünk meg a fűtőberendezés és a kémény közötti kapcsolatot jelentő füstcsőről sem, nézzük meg annak rögzítését, és tömörségét, mert ezzel is életveszélyes állapotot kerülhetünk el.

Végül, de nem utolsó sorban ellenőrizzük, hogy a nyíltlángú fűtőberendezésünk működéséhez szükséges folyamatos égési levegő utánpótlás biztosított-e. Ez utóbbi apró figyelmesség Magyarországon évente 20-30 ember életét mentheti meg a „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid-mérgezéstől.

A szén-monoxid-mérgezés évről évre nagyobb veszélyt jelent az egyre „jobb”, légmentes zárást biztosító nyílászárók és a körültekintés nélkül beépített konyhai és fürdőszobai szag- és páraelszívók, valamint kandallók beépítése miatt. Ha a lakótérben lévő gázkazánunk nem zárt égésterű úgynevezett „turbó” kazán, hanem az égéshez szükséges levegőt a lakótérből használja, soha ne üzemeltessünk a működése alatt kültérbe vezetett elszívó ventillátort, kandallót, mert ezek képesek a kazán működése során keletkező égéstermékeket - köztük a színtelen, szagtalan, de nagyon kis koncentrációban is mérgező szén-monoxidot - a kéményből a lakótérbe visszaszívni.

 

A kandallók tűzének kellemes látványa, a nosztalgia miatt egyre több lakásban jelenik meg a gázfűtés mellett a szilárd tüzelésű fűtőberendezés. A gázfűtés jegyében eltelt évtizedek miatt sokaknál feledésbe merültek, vagy a fiatal generációnál kimaradtak azok a fontos tapasztalatok, amelyek elengedhetetlenek a szilárdtüzelésű kályhák biztonságos használatához. Feledésbe merültek a tüzelőanyagok tárolásával, biztonsági távolságával kapcsolatos ismeretek, a tűzgyújtás és a tűz újraélesztésével kapcsolatos biztonsági szabályok. Fontos, hogy a hamut nem éghető anyagú edénybe gyűjtsük, azt ne ürítsük éghető anyagok környezetébe (például szemetes kukába). Nagyon szép látvány a kandalló előtt a puha szőnyeg, vagy állatbőr, de ezt egy kipattanó szikra könnyen lángra gyújthatja.

 

Reneszánszát éli a gázkazán mellett a cserépkályha, kandalló, szilárdtüzelésű kazán központi fűtési rendszerbe integrálása, amely nem kellően átgondolt kialakítás és kellő szakértelem hiányában a fűtési szezonban emberéleteket követelhet.

Ezeknél a vegyes rendszereknél minden begyújtásnál ellenőrizzük az elzáró szerelvények megfelelő állását.

Nagyon fontos, hogy mindig a kályhának megfelelő és jó minőségű fűtőanyagot használjunk. A nem megfelelő, vizes tűzifa használata eleinte koromlerakódáshoz, majd kéménytűzhöz vezethet.

A régebbi építésű épületeknél jellemző, hogy a kéménybe épített fagerenda beizzik, majd begyullad. A padláson járva érdemes meggyőződni a gerendák elhelyezkedéséről, nincsenek-e beépítve a kéménybe. Amennyiben a födém miatt ezt nem lehet vizsgálni, a kéményseprőknél lehet kezdeményezni a kémény belső kamerás vizsgálatát.

A kémények alsó illetve felső részén a tisztítás miatt nyílásokat létesítenek, amelyeket egy nem éghető anyagú ajtóval lezárnak. Ha ezek az ajtók hiányoznak, repedtek, vagy sérültek, a forró égésgázok és az égési szikrák a kéményből kijutnak és kijutva tüzet okozhatnak.

Külön gondot kell fordítani az olajkályhák; a palackos propán-bután gázzal üzemelő fűtőberendezések biztonsági szabályainak betartására.

 

Az alábbi tanácsok figyelembevételével mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések elkerülhetőek:

  • A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.
  • Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.
  • A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken lehet időpontot foglalni. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot.
  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.
  • Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.
  • Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket! https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2022-12/80298.pdf
  • Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak: https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2022-12/80300.pdf
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.
  • Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.
  • A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.
  • A kályhák körül ne tároljunk éghető anyagot!
  • Ne szárítsunk ruhát a fűtőberendezések tetején!
  • A szobai, konyhai függönyök is legyenek távol a tüzelőhelyektől! Még a szél sem fújhatja a kályha, és a tűzhely fölé azt!

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap