Megalakult a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

2013. január 25. 00:00

Magyarországon a tüzek pusztító hatásából eredő kárérték évente a tízmilliárdos nagyságot is eléri, amely összeget növeli a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége. A szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okozott súlyos károk, a lassan regenerálódó ökológiai pusztítások miatt jelentősek. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott prevenciós propaganda sikeres és hatékony, akkor a fent említett összegek akár 10%-os csökkenése is több milliárdos megtakarítást eredményezhet a nemzetgazdaságnak, de mindez eltörpül amellett, ha csak egy emberéletet is sikerül megmenteni.

A megye lakossága biztonságának növelése érdekében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója – az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mintájára – létrehozta a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottságot, amelynek január 25-én tartották az alakuló ülését. Dr. Horváth Jenő tű. ezredes a Bizottság elnöke elmondta, hogy a Bizottság a tűzmegelőzési feladatok segítésére létrehozott tanácsadó, javaslattevő és prevenciós kommunikációt folytató szervezet, amely koordinálja és segíti a tűzmegelőzéssel összefüggő feladatokat.Elnökségből és Koordinációs Testületből áll, a Koordinációs Testület tagjai a tűzmegelőzési tevékenységben érdekelt állami és társadalmi, valamint gazdálkodó szervezetek képviselői. Az igazgató kiemelte, hogy a Bizottság célja a megye tűzesetinek elemzése révén azok minél hatékonyabb megelőzése, a káros következmények csökkentése.
Takács Attila tű. alezredes a Bizottság titkára ismertette a Bizottság ügyrendjét. Őt követően Pfeifer Péter tű. százados, a Bizottság ügyvezető elnöke szólalt fel, aki részletesen ismertette a 2013-as évre vonatkozó fő feladatokat. Elsőként a most is aktuális szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében kíván lépni a testület, a következő projekt pedig a tavasszal jellemző vegetációtüzek számának csökkentésére irányul. Az akciótervek kidolgozására máris munkacsoportok alakultak, de a cél érdekében felmerült a Koordinációs Testület további bővítésének igénye is. Az éves tevékenysége során a Bizottság foglalkozik majd az aratás, az erdők tűzvédelme, az égéstermék elvezetők (kémények) ellenőrzésetisztítása és műszaki felülvizsgálata kérdéskörével, de hangsúlyos téma lesz a biztonságos Balaton is.
Pfeifer Péter kihangsúlyozta, hogy a lakosság széleskörű tájékoztatásán túl a megelőzésben tevékenyen érintett szakmák képviselőinek a tájékoztatása is kiemelt feladat.
Az ülést követően Dr. Horváth Jenő tájékoztatta a média képviselőit a Bizottság megalakulásának céljáról és munkájáról.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap