23 órás küzdelem Patkó Bandi fájáért

2019. augusztus 19. 13:04

Péntek este riasztották a barcsi hivatásos tűzoltókat, mert Barcs külterületén a 6-os főút mentén kigyulladt egy kocsányos tölgy belseje.

Az egységek kiérkezésekor bizonyossá vált, hogy a környék egyik nevezetessége, a legendás betyár, Patkó Bandi fája ég. Így a beavatkozás során számításba kellett venni azt a természeti értéket is, amelyet a famatuzsálem jelent. A tűzoltók egész éjszaka küzdöttek a kocsányos tölgy belsejében lévő izzással, majd szombaton reggel a fa csonkolása mellett döntöttek a közlekedők biztonsága érdekében.

A fát egy gépjárműfecskendő bevetésével, két vízsugárral oltották a tűzoltók. Az oltáshoz szükséges, körülbelül 30 köbméter vizet egy vízszállító jármű ingajáratban hordta a helyszínre. Az ágak eltávolításához Nagyatádról érkezett emelőkosaras tűzoltógépjármű. Kilenc órán keresztül csak kerülő úton lehetett közlekedni Barcs és Szigetvár között, ugyanis a darabolást teljes útlezárás mellett végezték a tűzoltók. A beavatkozást a tölgyfa méretein és a füstölésen túl tovább nehezítette, hogy a fa odvában lódarazsak fészkeltek. A tüzet tíz tűzoltónak csaknem 23 óra alatt sikerült teljesen eloltani. A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított.

A Barcs külterületén álló Patkó Bandi fája egy hatalmas kocsányos tölgy, Somogy megye egyik legnagyobb fájaként tartják számon. A 6-os főút mellett, Barcs és Darány között található, a középrigóci vasútállomás közelében. Nevét a legendás betyárról, Patkó Bandiról kapta. A fát 1942-ben nyilvánították védetté, korát a 21. század elején 300–400 évesre becsülték. A famatuzsálem törzskerülete meghaladja a 700 centimétert.

Fotó: Barcs HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap