Tűz pusztított a berekben

2021. április 09. 10:58

Körülbelül negyvenöt hektáron égett a nádas csütörtökön Somogyszentpál közelében.

A marcali, a keszthelyi, a pacsai és a zalakarosi hivatásos, valamint a somogyszentpáli önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával oltották a tüzet. Az egységek bevetettek egy speciális mocsárjáró járművet is, amellyel elérték a nehezebben megközelíthető helyeket és a tűz által érintett belső részeket. A hat településről érkező harminc tűzoltó több, mint öt órán keresztül küzdött a lángokkal, végül délután hat óra körül sikerült teljesen eloltaniuk a tüzet.

A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az első negyedévben országszerte már több, mint háromezer szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez több ezer focipályányi terület leégését jelenti. Tízen megsérültek, hárman pedig életüket vesztették olyan tüzek miatt, amelyek egy kis kerti zöldhulladék-égetésnek indultak.

A szabadban történő tűzgyújtásnál is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. Külterületen, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése csak abban az esetben lehetséges, ha egyéb jogszabály megengedi. Kerti zöldhulladékot elégetni jelenleg csak ott szabad, ahol és amikor azt az önkormányzat rendeletben megengedi.

Fotó: Marcali HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap