140 éve alakult a barcsi tűzoltóság

2021. június 25. 18:30

Pénteken jeles évfordulót ünnepelt Barcs városa: a barcsi tűzoltóság fennállásának 140. és a tűzoltó laktanya építésének 30. évfordulója alkalmából szervezett a barcsi kirendeltség ünnepi programsorozatot.

Az esemény Vidák Balázs tűzoltó alezredes, a Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának ünnepi beszédével kezdődött, aki a tűzoltóság elmúlt 140 évét elevenítette fel. Ezt követően az évforduló alkalmából készült emléktábla felavatására került sor.

Fejet hajtottak és elhelyezték az emlékezés virágait is Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobránál, majd Koós Csaba, Barcs város polgármestere tartott köszöntő beszédet, a város életében oly fontos esemény alkalmából. A barcsi Krisztus Király római katolikus templomban mondott ünnepi szentmisét Sass Rudolf esperes plébános a tűzoltókért, akik nem a saját életükre gondolnak, amikor a tűztengerbe rohannak; akik szembeszállnak tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel, akik sok milliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg.

A 140 éves a Barcsi Tűzoltóság elnevezésű kiállítást Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a barcsi tűzoltók nem csak a helyi embereket, sok milliós értékeket védenek, hanem egy nemzetet is. Az ünnepség folytatásaként a város fúvószenekara adott ünnepi műsort a közönségnek. 

Racsek József barcsi járási hivatalvezető a tűzoltó szakmát méltatta, mely nem csak szakma, hanem sokkal inkább egy hivatás. Szászfalvi László országgyűlési képviselő is köszöntötte a helyi tűzoltókat. Beszédében kiemelte a tűzoltók áldozatos munkáját, melyet huszonnégy órás szolgálatban látnak el, hétköznapokon, hétvégente és ünnepnapokon is. Megköszönte a tűzoltók közösségformáló erejét, mellyel hozzájárulnak a város életéhez.

Az ünnepségsorozat egy közös állófogadással folytatódott, végül pedig a Pécsi Nemzeti Színház előadásában tekinthették meg a Tűzoltó című előadást.

Fotó: Barcs KVK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap