Összehangolt gyakorlatokon vettek részt a tűzoltók

2021. szeptember 29. 15:46

A siófoki hivatásos, a balatonboglári és a tabi önkormányzati tűzoltók, a Somogy megyei iparbiztonsági felügyelők, a szolgálat- és tűzoltóparancsnokok, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor állománya vett részt a Völgyhídnál tartott három napos képzésen és az azt követő gyakorlaton.

A tűzoltók először előadásokat hallhattak a veszélyes anyag szállítása során bekövetkezett balesetek kezeléséről, a veszélyes anyagok beazonosításáról és az esetleges beavatkozási lehetőségekről is. Az oktatás végén, már megtörtént, a veszélyes anyagok jelenlétében bekövetkezett baleseteket dolgoztak fel a tűzoltók.

A gyakorlat feltételezése szerint egy veszélyes anyagot szállító teherautó és egy terepjáró gépkocsi ütközött össze a kőröshegyi Völgyhíd lábánál. A tartály megsérült, a veszélyes anyag a szabadba jutott, mindkét jármű vezetője megsérült. 

A tűzoltó egységek felderítették a területet, majd megfelelő védőfelszereléseket magukra öltve közelítették meg a járműveket, amelyekből kimentették a sérülteket. A sérült tartályt betapasztották, megszüntetve ezzel a veszélyes anyag további áramlását. A mobil labor állománya meteorológiai méréseket végzett, majd terjedési modellt készített, megállapítva, hogy mely településeket veszélyeztet a szabadba jutott anyag, valamint elvégezte a mentesítést.

Egy baleset következtében veszélyes anyag jut a levegőbe, amely a lakosságra is veszélyt jelenthet – ez már a Marcaliban megtartott gyakorlat feltételezése volt. A gyakorlaton a tűzoltók mellett részt vettek a mentők, a rendőrök és a települési polgári védelmi szervezet tagjai is. Ütközés következtében a veszélyes anyagot tartalmazó tartály megsérült és az anyag a szabadba került. A személygépjármű két utasa az autóba szorult, míg a tehergépjármű sofőrje elindult segítséget kérni. A marcali hivatásos tűzoltók csak a jármű ajtajának kifeszítését követően tudták kimenteni az autóba szorult sérülteket. Az egységek közben megszüntették a veszélyes anyag szivárgását is és elhárították a közvetlen veszélyt.

Mindkét gyakorlat jó lehetőséget biztosított arra, hogy a tűzoltók gyakorolják azokat a cselekményeket, amelyek szükségesek lehetnek egy esetleges valós eseménynél. A pontos és gyors döntéshozatal ezúttal is meghatározó volt, amely nélkülözhetetlen a hatékony kárfelszámolás érdekében.

Fotó: Siófok HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap