Tűzoltók járják a porszáraz fonyódi nádast

2022. március 24. 13:55

A tavalyi év legnagyobb tűzesetének helyszínére koncentrálódik a marcali hivatásos tűzoltók gyakorlati képzése három héten át. Amíg a természet ki nem zöldül a mintegy háromszáz hektáros fonyódi berek kiemelt figyelmet kap. A tűzoltóság minden szolgálati csoportja végigjárja azokat az útvonalakat, amelyek jól járhatóak és egy esetleges tűzeset során természetes akadályt jelenthetnek a lángok mihamarabbi megfékezésében.

Már sehol sem látni a tavaly februári tűzeset nyomait a fonyódi berekben, ahol százhúsz hektárnyi nádast emésztettek fel a lángok. Nyolc település ötven tűzoltójának végül tizenegy óra leforgása alatt sikerült 2021. februárjában összehangolt munkával megfékezni a lángokat, így a Natura 2000-es területnek több, mint felét sikerült megmenteni a tűz pusztításától.

„Alapvetően egy mocsaras, náddal sűrűn benőtt, 300 hektáros területről beszélünk, amelyen a közlekedés nehézkes, ugyanakkor jól járható utak szegélyezik” – tájékoztatta a marcali hivatásos tűzoltókat Hajdú Tibor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Ezekre a földutakra sok esetben a gépjárműfecskendők nem tudnak ráhajtani, viszont a terepjárók és a mocsárjáró könnyedén végig tud menni rajtuk. A mocsár nem olyan mély, hogy egy ember el tudjon merülni benne, a szakember mégis óvatosságra intette a tűzoltókat. A gyakorlat során a beavatkozó állomány feltérképezte a növényzettel sűrűn benőtt részeket és azokat a csatornákat is, ahonnan a vízutánpótlás biztosítható.

Fotó: SMKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap