Folytatódott a „Ne égesd! Gyűjtsd szelektíven!” sorozat

2022. május 11. 11:40

Tűzvédelemmel a környezetünkért címmel indított előadássorozatot a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kaposvári tanulóifjúság számára, amelynek soron következő állomása a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium volt.

A program célja ráirányítani a gyerek, és rajtuk keresztül a felnőttek figyelmét arra, hogy nem mindegy, hova kerül a háztartási hulladék. Szelektív gyűjtéssel ugyanis a szabadtéri tüzek száma is jelentősen csökkenthető, továbbá a saját környezetünk megóvása pedig mindannyiunk felelőssége. Az előadók arra kérték a tanulókat, hogy figyelmeztessék lakóközösségükben élőket is arra, hogy a háztartási hulladék égetése szigorúan tilos, mert a különböző műanyagok illetve autógumi elégetésével mérgező anyagok jutnak a levegőbe, amelyek rákot, szívinfarktust és agyvérzést is okozhatnak. A zöldterületen illegálisan lerakott szeméthalmok szoros összefüggésben vannak az évről évre növekvő a szabadtéri tüzek számával, amely szennyezi a levegőt, oltása pedig sok esetben hosszadalmas tűzoltói beavatkozást igényel.

A fiatalok emellett megismerkedhettek a tűzoltók szabadtéri tüzek oltása során használt felszereléseivel, a veszélyes anyagok jelöléseivel, a beépített tűzjelző berendezések működésével, sőt a modern technika segítségével egy élethű lakástűz kellős közepébe csöppenhettek és a virtuális világban együtt menekülhettek a bajba jutott lakókkal, a füsttel teli épületből. 

Fotó: SMKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap