Konferencia a rendkívüli időjárás okozta károk hatékony felszámolásáért

2022. június 29.

Egy éven belül két olyan súlyos jégeső is bekövetkezett Kaposváron és környékén, amely összességében több, mint félezer épületet rongált meg és több száz család személyi biztonságát veszélyeztette, a jelentős anyagi károk mellett. A tapasztalatokat feldolgozva konferenciát tartott a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a rendkívüli időjárás okozta káresemények kezelésével kapcsolatban. A rendezvény célja volt, hogy a térség településeinek vezetőit felkészítsék a kárfelszámolásra és a segítségnyújtás lehetséges módjaira.

A résztvevőket Antalicz Loránd tűzoltó alezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője köszöntötte, majd dr. Borsos Tamás tűzoltó alezredes a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője beszélt a 2021. június 25-én Kadarkút és Kiskorpád térségében, alig egy hónapja pedig Kaposvár közvetlen környékén bekövetkezett viharkárok tapasztalatairól.

Ezt követően a káreseményekkel kapcsolatos elsődleges tűzoltói beavatkozásokról és az önkormányzatokkal együttműködésben végrehajtott feladatokról halhattak előadást a jelenlévők Oliás Gábor tűzoltó alezredestől, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjétől.

Karsai József, Kadarkút Város polgármestere a 2021-ben bekövetkezett rendkívüli időjárás okozta pusztításról beszélt. Megosztotta személyes tapasztalatait és bemutatta a károk felszámolása érdekében tett önkormányzati intézkedéseket.

A jégesők megelőzésére szolgáló országos jégkár mérséklő rendszer működéséről online tartott előadást Kocsis Áron, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselője. A viharkárok kapcsán felmerülő önkormányzati feladatokat és a vis maior eljárás katasztrófavédelmi szempontjait Mészárosné Szalontai Szilvia tűzoltó alezredes a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője foglalta össze, a helyreállítások költségeiről és az állami támogatás igénybevételéhez fűződő szigorú előírásokról Skodáné Szauervein Zsuzsanna, a Magyar Államkincstár irodavezetője adott tájékoztatást.

A konferenciát dr. Boldog-Ellenberger Szilvia, a Kaposvár Járási Hivatal hivatalvezetője zárta, megköszönve az önkormányzatok részvételét és a térség lakóinak biztonsága érdekében további eredményes együttműködést kívánt.

Fotó: Kaposvár KVK, Archívum