Lépjünk fel együtt a csendes gyilkos ellen! – 2. rész

2022. november 15. 14:15

A Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egyik legfontosabb feladatának tekinti a köznyelvben csak „csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxiddal és az általa okozott mérgezéssel kapcsolatos ismeretek bővítését. A tájékoztató sorozat második részében segítő jobbot nyújtunk a somogyiaknak abban, milyen óvintézkedések megtételére van szükség ahhoz, hogy kivédjék a színtelen, szagtalan, mérgező gáz okozta tragédiát.

Hogyan keletkezhet otthon szén-monoxid és mit tehetünk ellene?

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • ha nem megfelelő a nyílt lánggal üzemelő berendezés műszaki kialakítása,
  • ha a nyílt lánggal működő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított,
  • ha elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.

A balesetek megelőzését úgy alapozhatjuk meg legjobban, hogy a tervezéssel, kivitelezéssel és az üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízunk meg. Soha ne becsüljük alá ezeket a feladatokat! Csak a tervező alapossága, a tervek szerint eljáró kivitelező és az üzembe helyezéshez szükséges szakemberek gondos munkája garantálja a rendszerek biztonságos működését.

A hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók, ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik. A szellőzőrácsok letakarása ezekben a lakásokban akár életveszélyes is lehet.

A lakásban lévő por és a pára szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit és gátolja az égéstermék elvezetését, ami szintén kedvez a szén-monoxid keletkezésének. Javasolt a gázfogyasztó-berendezéseket akár évente szakemberrel felülvizsgáltatni. Ez egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap