Lépjünk fel együtt a csendes gyilkos ellen! – 3. rész

2022. november 24. 10:44

A Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egyik legfontosabb feladatának tekinti a köznyelvben csak „csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxiddal és az általa okozott mérgezéssel kapcsolatos ismeretek bővítését. A tájékoztató sorozat harmadik részében arra hívjuk fel a figyelmet, mire figyeljenek oda, ha az elmúlt időszakban kicserélték a nyílászárókat az otthonukban.

A legtöbb fűtőberendezés működéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Például egy köbméter földgáz elégetéséhez körülbelül tíz köbméternyi levegő szükséges. Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek – vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez – szellőzőkön, valamint az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez.

A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen népszerű a régi nyílászárók cseréje, és helyettük jól szigetelő ajtók, ablakok beszerelése. Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége viszont minimális. Ha más módon nem biztosított a levegő utánpótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik. Így a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – bármennyire megfelelő műszaki állapotú – nem képes az égésterméket elvezetni, akár az áramlás iránya is megfordulhat. Így a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.

A kéményseprő az ellenőrzés során megvizsgálja a teljes fűtési rendszert, amely kiterjed a légutánpótlás biztosítására is. Ön és szerettei biztonsága érdekében kérje szakember segítségét!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap