Lépjünk fel együtt a csendes gyilkos ellen! – 5. rész

2022. december 09. 12:45

Mivel a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig sok esetben egész évben jelenlévő veszélyről van szó.

Manapság számos elektromos háztartási berendezés könnyíti meg a mindennapjainkat, ugyanakkor, ezek a készülékek együttes használata egy olyan nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezéssel, ami a helyiség levegőjét használja az égéshez, életveszélyes is lehet.

Szén-monoxid elsősorban akkor keletkezik, mikor nincs elég oxigén-utánpótlás az égéshez. Ha a lakáson belül egyszerre működtetjük a konyhai páraelszívót, vagy a mellékhelyiség szagelszívóját, a szárítógépet, valamint a kályhát vagy a gázkészüléket, könnyen előidézhetjük a bajt. Ugyanis ezek párhuzamos működése jelentősen rontja az égéstermék elvezetésének hatékonyságát. A megfelelő légutánpótlás hiányában képes megfordulni a kéményben az áramlás iránya. A külön-külön is légmozgást előidéző épületgépészeti berendezésekre sohasem tekinthetünk egymástól függetlenként. A lakás levegőjét használó, a légáramlást befolyásoló készülékeket mindig rendszerként kell kezelni. Az épület szellőzésére kiható átépítés során minden esetben konzultáljunk szakemberekkel!

 

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap