”A füstérzékelő életet menthet” – Alkotói pályázat 2023

2023. február 15. 14:31

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2023-ban immáron tizedik alkalommal hirdeti meg alkotói pályázatát.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idén olyan alkotásokat vár, amelyeken keresztül az iskolások azt mutatják meg, hogy hogyan menthet életet a füstérzékelő. Erre a 6-10 éves, a 11-14 éves, valamint a 15-18 éves korcsoportban tanulók küldhetnek be alkotásokat. 

A pályázat célja, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzését. A pályázaton az alkotások központi témája a füstérzékelő. Ezt a tűzoltó hivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehet bemutatni.

Az iskolások korcsoportonkénti kategóriái:

  • szabadkézi rajz (A/3-as vagy A/4-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép vagy bármely más szabadkézi technikával készített alkotás, plakát)
  • egyéb kézműves alkotás (bármilyen anyagból készített pl. papír, gyurma, agyag alkotás, legfeljebb 30×30×20 cm méretben)
  • videó (30-60 másodperc hosszúságú film vagy animáció).

Az iskolás korcsoportban az alkotásokat egyénileg vagy csapatban lehet elkészíteni. Csapat nevezése esetén egy csapaton belül legfeljebb három, azonos korcsoportba tartozó gyermek vehet részt.

A pályaműveket 2023. április 21-ig lehet beküldeni postán (Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 7400 Kaposvár, Somssich Pál u. 7) vagy e-mailen (fbzbtl.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh), előzetes egyeztetés után személyesen, a korcsoport és kategória megjelölésével. 

Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A területi versenyen első helyezést elért alkotások részt vesznek az országos versenyen is, amelynek díjait 2023 júniusában Budapesten adják át. Az országos verseny győztesei értékes díjakat kapnak, és különdíjak is gazdára találnak majd. Az az iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb iskola 2023” címet, ezzel együtt egy tűzoltósági bemutatót, vagyis az adott intézményben füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás, roncsvágás és tűzvédelmi oktatás teszi majd izgalmassá a rendhagyó oktatást.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap