Csaknem nyolcezer hektáron gyérítik a szúnyogokat Somogyban

2023. május 23. 13:05

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, valamint a folyók magas vízszintje miatt rendkívül sok szúnyogtenyészőhely alakult ki az országban. A felmelegedő időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. A legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén számíthatunk, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet biztosítanak számukra, így a vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki.

A héten folytatódnak a szúnyoglárvák elleni kezelések a vizes élőhelyeken. A Balaton nádassal fedett, mocsaras területeire légi módszerrel, folyadék formában juttatják ki az irtószert. 

Számos területen kezdik meg a héten a szakemberek a kifejlett szúnyogok elleni védekezést. Ezt a települések lakott területén hajtják végre az esti, éjszakai órákban, platós gépjárműre rögzített berendezéssel. A legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást használnak, ami azt jelenti, hogy a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint 0,5 liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek. A készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, sem emberre, sem háziállatokra nem jelent veszélyt. A következő napokban a Balatonnál számos településén találkozhatunk a szúnyoggyérítést végző gépekkel és szakemberekkel. Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is.

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap