Összehangolt gyakorlat Kaposváron

2023. szeptember 27. 13:20

Egy veszélyes anyagokkal foglalkozó kaposvári üzemben a veszélyes anyag raktárban tűz ütött ki, ennek következében nagy mennyiségű, a lakosságra veszélyes füstgáz áramlott ki a környezetbe. Ez volt Kaposvár Megyei Jogú Város részleges külső védelmi tervgyakorlatának feltételezése, melyet kedden tartottak meg.

A feltételezés szerint a kaposvári hivatásos tűzoltók felderítették a lángoló épületrészt, majd megkezdték a tűz oltását. Mindeközben Kaposvár város polgármestere elrendelte a külső védelmi terv alkalmazását, operatív törzset alakított, mely megkezdte működését, s innen irányította a mentési folyamatokat. Az operatív törzs az információk birtokában a veszélyeztetett településrészen elzárkóztatást rendelt el, kijelölte a befogadóhelyet és gondoskodott a kimenekített személyek szállításáról, elszállásolásáról. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az érintett területen, terjedési modellel segítette az operatív törzs munkáját, valamint folyamatosan tájékoztatta a lakosságot a kialakult helyzetről és a magatartási szabályokról.

A keddi gyakorlatban részt vettek a társhatóságok és az önkormányzat munkatársai, felkészülve a veszélyes anyagokat felhasználó üzemben bekövetkezhető balesetek gyors felszámolására, védve ezáltal az állampolgárok testi épségét és egészségét.

A gyakorlatot Antalicz Loránd tűzoltó alezredes, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője megfeleltre értékelte és elmondta, hogy az esetlegesen bekövetkező balesetek felszámolására fel kell készülni, méghozzá közösen, hiszen így lehet a beavatkozások hatékonyságát a legjobban növelni.

 

Fotó: Somogy MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap