Elmaradt a fűtőberendezés karbantartása vagy a kéményseprés?

2024. február 08. 15:05

Túl vagyunk a fűtési időszak felén, ám ha az elmúlt egy évben nem ellenőriztette az otthonában működő fűtőberendezéseket, no és a füstelvezetőt, akkor még most sem késő. Valószínűleg még nem mondhatunk búcsút a hidegnek.

A lakásban lévő por és a pára elszennyezheti a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit – főleg, ha azt legalább egy éve nem tisztíttatta ki. Ha valami gátolja az égéstermék elvezetését, az hozzájárul a szén-monoxid keletkezéséhez.

Éppen ezért kifejezetten javasolt a gázfogyasztó-berendezéseket évente szakemberrel felülvizsgáltatni, ha ezt elmulasztotta, ne habozzon pótolni! Tekintve, hogy a következő hónapokban akár kevesebbet fizethet a fűtésre, hiszen mindez hozzájárul a berendezések hatékonyabb üzemeltetéséhez is.

A legtöbb tüzelőberendezésnek elengedhetetlen része a kémény. Amennyiben a kémény járata leszűkült (behulló tégla, vakolat, madarak által behordott ágak miatt), akkor a helyiség levegőjét használó, nyílt lánggal égő berendezés égésterméke visszaáramlik a lakásba. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szén-monoxid-koncentrációja drasztikusan megemelkedik.

Miután a kémények fokozott igénybevételnek vannak kitéve (korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások), emiatt az említett keresztmetszet-szűkületek előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak. Ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, amely során a hibák felderíthetők, megszüntethetők, a tragédia pedig megelőzhető.

A saját érdekében hívjon kéményseprőt, pótolja az elmaradt felülvizsgálatot, szükség szerint a kémény tisztítását, és fogadja meg a szakember tanácsait!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap