A törökkoppányi önkéntes tűzoltók továbbra is jogosultak az önálló beavatkozásra

2024. február 19. 11:18

Törökkoppány, Szorosad, Kára Községek Közös Tűzoltó Egyesülete 2016 óta jogosult önálló beavatkozásra és felel csaknem ezer somogyi biztonságáért. A további feladatvállalás érdekében minden évben minősítő gyakorlaton kell számot adniuk szakmai felkészültségükről.

A pénteken megtartott gyakorlaton, a feltételezés szerint a törökkoppányi iskola fejlesztő szobájában csaptak fel a lángok és az ablakon füst szivárgott ki. A bejelentés szerint a diákok és a tanárok elhagyták az épületet, egy ember azonban a tanteremben rekedt és elájult. Az önkéntes tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, ahol elzárták a közműveket és teljes légzésvédelem használata, valamint védősugár fedezete mellett behatoltak az épületbe. Kimentették az eszméletlen sérültet és eloltották a tüzet.

Róth Zoltán tűzoltó alezredes, a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka úgy fogalmazott: az önkéntes tűzoltók nagyon jó csapatmunkáról tettek tanúbizonyságot. Az egyesület képes és alkalmas a környéken a vállalt készenléti időszakban, a hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységek nélkül, egyedül is eredményesen beavatkozni tűzeseteknél és műszaki mentéseknél.

Tompos Gábor tűzoltó alezredes, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője kiemelte, hogy éles helyzetekben is sokszor bizonyította már az egyesület a felkészültségét, és ezen a gyakorlaton is megmutatkozott jó szervezettsége és összeszokottsága. Az eredményes gyakorlattal az önkéntes tűzoltók újabb egy évre magukénak tudhatják az önálló beavatkozói jogosultságot. Az erről szóló minősítő oklevelet a tűzoltósági főfelügyelő adta át az egyesület parancsnokának.

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap