Hőség veszélyes lehet otthon, a strandon és a szabadban is

2017. augusztus 03. 14:02

Az előrejelzések szerint pénteken Somogyban is a napi középhőmérséklet általában 27, 29 fok között alakulhat. A harmadik fokozatú, pirossal jelölt veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Ez a szabadtéri tüzek szempontjából is az egyik legveszélyesebb időszak.

A nyári kánikulában természetes, hogy behúzódunk a hűvös szobába, és bekapcsoljuk a ventillátort, légkondicionálót, a gyermekek televíziót néznek, a másikban videojátékkal játszanak, apuka a számítógépen dolgozik, míg anyuka a konyhában a villanytűzhelyen készíti az ebédet. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használják, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Ne terheljék túl a hálózatot, az könnyen tüzet okozhat!

Ha nyaralni indulnak, vagy hosszabb időre elutaznak, ne hagyják áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat! Ne terheljék túl a hálózatot!

A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani. A nagy hőségben, ha csak pár percre behúzódik az ember egy légkondicionált helyiségbe, az már az felfrissülést jelenthet. Tájékozódjon útnak indulás előtt!

Légkondicionált helyiségek országos listája 2017

Hőségriadó idején legyenek nagyon körültekintőek, vigyázzanak saját maguk és szeretteik biztonságára, valamint az értékeikre. Sose hagyják a gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

Soha ne hagyják az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak. 

Napozás után pedig mindig hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek! Felhevült testtel soha nem ugorjanak a vízbe! 

A nyár - a szabadtéri tüzek szempontjából - a második legveszélyeztetettebb időszaknak minősül, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetés következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves állományokban, valamint idősebb lombos állományokban. A parázsló cigarettavég hőmérséklete 700 oC, ezért alkalmas az éghető anyagok meggyújtására. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy a parázsló, égő dohányterméket ne dobják ki ablakon, vagy a gépkocsiból!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap