Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Tűzgyújtási tilalom van az egész országban
2021. június 24.

Június 24-én 00:00 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Kedden 0:00 órától a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe
2021. június 21.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható, ezért dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én (kedd) 00:00 órától június 24. (csütörtök) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Másodfokú hőségriasztás lép életbe szombaton 0:00 órától
2021. június 18.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22 (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Halálos lakástűz Csokonyavisontán
2021. május 27.

Reggel fél nyolckor érkezett a jelzés, hogy ég egy ház a Somogy megyei Csokonyavisontán. A tűzoltókat egy száz négyzetméteres, egyszintes családi házhoz riasztották, amelynek az egyik szobája égett. A húsz négyzetméteres hálóban ruha és szemét égett, a tűzoltók a lángokat gyorsan megfékezték. A tűzoltók az égő épületből egy idős nőt és a kutyáját kihozták, azonban már nem lehetett rajtuk segíteni. Az egységek az épületből két gázpalackot is eltávolítottak, elkerülve ezzel a robbanást. A tűz keletkezési okát a katasztrófavédelem vizsgálja.

Csak a fűtési szezonnak van vége, a szén-monoxid veszélye marad
2021. április 19.

Április 15-én véget ért a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A fűtési szezonban ugyan gyakrabban riasztják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid. A legtöbb mérgezés és tragédia oka, hogy rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközzel fűtenek, illetve nem megfelelő a szellőzés.

Halálos füstmérgezés Kaposvárott – ketten haltak meg
2021. április 16.

Egy füstölő családi házhoz riasztották a tűzoltókat pénteken fél 11-kor Kaposvárott, a Keletivánfa utcában. A kaposvári tűzoltók egy járművel érkeztek a helyszínre, az épület átvizsgálásakor két halottat találtak.

Negyvenegy percenként kigyulladt egy lakás az első negyedévben
2021. április 01.

Idén az első negyedévben összesen 2250 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. Közülük több tragikus kimenetelű volt, minden másnap meghalt valaki a tűz vagy füst miatt.

Indul a viharjelzés a nagyobb tavainkon
2021. március 31.

Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől egészen október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá.

Kis odafigyeléssel, sokat tehetünk a környezetünkért
2021. március 02.

Az elmúlt napokban beköszönő tavaszias időjárás kedvez a vegetációtüzeknek, szinte valamennyi hivatásos és önkormányzati tűzoltó egység bevetésére szükség volt már a fellobbanó lángok megfékezéséhez. Több esetben a helyi önkéntes tűzoltók is oroszlánrészt vállaltak a lángokkal való küzdelemben.

A téli időjárás miatt fokozott odafigyelésre van szükség
2021. február 11.

A havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig csaknem száz káresethez riasztották országosan a tűzoltókat. Jellemzően leszakadt ágak, kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, illetve több esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek.

Idén a tűzijáték is más lesz
2020. december 30.

A járvány miatt olyan óvintézkedések is születtek, amelyek a szilveszteri tűzijátékra vonatkoznak. Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek.

Három termékkel bővült a megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája
2020. december 29.

Három újabb szén-monoxid-érzékelőről állapította meg a katasztrófavédelem azt, hogy megfelelően jelzik a mérgező gáz jelenlétét a zárt térben. A piacfelügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő berendezéseket, és frissíti a megfelelőnek, illetve nem megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listáját.