Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Vigyázzunk a temetők biztonságára!
2020. október 28.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

A szüret veszélye a mustgázmérgezés
2020. szeptember 03.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Indul a viharjelzés a tavainkon
2020. április 01.

Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek vízen és víz melletti tartózkodását teszi biztonságosabbá.

Szabadtéri tüzek megelőzése
2020. március 09.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabad területi tüzek száma, tegnap is több helyen meggyulladt az aljnövényzet. Idén eddig már hétszázharminc alkalommal riasztották vegetációs tűz miatt a tűzoltókat, összesen csaknem nyolc és fél négyzetkilométeren pusztítottak a lángok. A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Pest megyében kellett beavatkozni. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Figyeljünk a tűzifa tárolására otthonunkban!
2020. január 21.

A téli időszakokkal párhuzamosan egyre több, a fűtéssel összefüggésbe hozható tűzesethez kell a tűzoltóknak vonulniuk. Nem csak a fűtés, de az éghető anyagok tárolási szabályainak betartása is egy fontos feladat a hidegebb idő beálltával.

Szombattól másodfokú hőségriasztás
2019. augusztus 10.

Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását – 2019. augusztus 10. (szombat) 0:00 órától 2019. augusztus 12 (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Óránként kigyullad egy lakás
2019. január 29.

Még el sem telt a január és már harmincegy lakástűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat, az országban hétszázötven hasonló esetben vonultak az egységek. Huszonnégy eset áldozatot is követelt, csak az elmúlt hétvégén öt ember halt meg lakástűzben Magyarországon.

„Az életmentés a feladatunk, extrém körülmények közt is”
2018. november 06.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészítette a járműveit és az állományt a téli helyzetekre, s felmérte az együttműködő szervek (közigazgatási szervek, az önkormányzatok, a mentőszervezetek és az önkéntes egyesületek) reagáló képességét.

„Ne a tárgyakat, az embereket mentsd!”
2018. szeptember 19.

Az iskolai tűzriadó terv gyakorlása életet menthet. Diáknak és tanárnak egyaránt tudnia kell mi a teendő a hosszú csengő jelzésekor. A következő hetekben a katasztrófavédelem hatósági osztályának munkatársai meggyőződnek róla, hogy a somogyi intézményekben - éles helyzetben is - alkalmazni tudják a tűzriadó tervbe foglaltakat.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2017. október 03.

FŐVÁROSI ÉS MEGYEI IPARBIZTONSÁGI INFORMÁCIÓS KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKT

Hőség veszélyes lehet otthon, a strandon és a szabadban is
2017. augusztus 03.

Az előrejelzések szerint pénteken Somogyban is a napi középhőmérséklet általában 27, 29 fok között alakulhat. A harmadik fokozatú, pirossal jelölt veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Ez a szabadtéri tüzek szempontjából is az egyik legveszélyesebb időszak.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe éjféltől
2017. július 31.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást ad ki.