Kézről-kézre jártak a homokzsákok

2024. október 21. 15:55

Négy járási önkéntes mentőcsoport száztizenhárom önkéntese elevenítette fel vízkár-elhárításban szerzett jártasságát a hétvégén, Barcson. A lakókörnyezetre veszélyt jelentő fákat vágtak ki, nyúlgátat építettek, míg másutt az iszaptól és a növényzettől tisztították meg a vízelvezetőket.

A Kapos, a Boróka, a Drávamente és a Rinyamente Önkéntes Mentőcsoport tagjait riasztották péntek este, hogy egy feltételezett szituációban szombaton feleleveníthessék a viharkárok felszámolásából miként tudják kivenni a részüket és hogyan óvhatják meg településüket a vízkároktól. A kaposvári, a barcsi, a csurgói és a nagyatádi járás önkéntesei a kötelező munkavédelmi oktatást követően, polgári védelmi alapképzés során ismételték át a legfontosabb katasztrófavédelmi tudnivalókat. A négy helyszínen zajló gyakorlat során nyúlgátat építettek és a Dráva parton tömlőgátat is felállították. Mentesítették az eltömődött árkokat a hordaléktól és az elburjánzott növényzettől. Kivágták a veszélyessé vált fákat, megelőzve az esetleges baleseteket. 

A mentőcsoportok önállóan és csoportosan is képesek közreműködni az alapvető víz- és viharkár-elhárítási feladatokban – jelentette ki Krám István tűzoltó ezredes, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a barcsi gyakorlat zárásán. Mint mondta: valamennyi mentőszervezet az előírt szakmai követelményeknek eleget tett, és a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben bevethetőek. 

Fotó: Somogy VMKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap