Tűzvédelemmel a környezetünkért

Kedvezményezett neve:

Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Projekt címe:

Tűzvédelemmel a környezetünkért

Szerződött támogatás összege:

8.000.000 Ft

Támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdési dátuma:

 2021.10.01.

A projekt befejezési dátuma:

 2022.06.30.

A projekt azonosító száma:

TOP-7.1.1-16-H-065-1.3

Támogató alap:

Európai Szociális Alap ESZA

A projekt célja: 

A kaposvári lakosság különböző generációi számára a tűzmegelőzési ismeretek terjesztése, a biztonság- és környezettudatos gondolkodás megerősítése, innovatív módszerek kidolgozása és alkalmazása révén.

 

A projekt által érintett célcsoportok:

Programjaink, fejlesztéseink közvetlen célcsoportjai a kaposvári tanulóifjúság és a kaposvári családok. Rajtuk keresztül közvetett célcsoportként a teljes kaposvári lakosságot megszólítjuk.

 

Megvalósítandó tevékenységek:

Tájékoztató és szóróanyagok készítése

A meglévő tájékoztató anyagainkat tartalmilag és formailag megújítjuk, bővítjük a rendelkezésre álló információs kiadványaink körét. Az alábbi témakörökben készítünk tájékoztató anyagokat:

  • figyelemfelhívás, általános tűzvédelmi ismeretek
  • tűzgyújtás szabályai (környezetbarát zöldhulladék kezelés, szelektív hulladékgyűjtés, környezettudatos fűtés)

Ismeretterjesztő előadássorozat

Négy oktatási intézményben előadássorozatot tartunk, amely során multimédiás platform alkalmazásával bővítjük a célcsoportok tűzvédelmi ismereteit. Az előadásanyagot elektronikus úton hozzáférhetővé tesszük az intézmények részére. Bemutatón is részt vehetnek a diákok, ahol valódi gyakorlati tudásra tehetnek szert. Tűz- és környezetvédelmi ismereteket fejlesztő információs standot is működtetünk.

Verseny, vetélkedő

Versenyt szervezünk, amelyen a résztvevők specifikus, a modern kor elvárásainak megfelelő szórakoztató feladatokon keresztül számot adnak a tűz-, környezetvédelmi és egészségügyi ismereteikről. A tevékenységet belvárosi helyszínen valósítjuk meg, ahol az érdeklődők bővíthetik ismereteiket információs standunknál.

Kisrendezvény

A kaposvári tűzoltólaktanya területén nyílt napot rendezünk, amelyen a város lakóinak lehetősége nyílik megismerni a tűzoltók különleges felszereléseit és mindennapjait. Az érdeklődők generációkon átívelő szórakoztatásáról játékos vetélkedőkkel, multimédiás szimulációs eszközökkel, bemutatókkal gondoskodunk.


Játékos ismeretszerzés egy élhetőbb környezetért. 2022. április 12.

A kaposvári tanulóifjúságot szólította meg a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a „Tűzvédelemmel a környezetünkért” című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01860 számú pályázat keretében szervezett tűzvédelmi vetélkedővel. A megmérettetésen tizenegy csapat mérte össze tudását és ügyességét a modern kor elvárásaihoz igazodó, ugyanakkor szórakoztató feladatokon keresztül.

 

Nem mindegy hova kerül! 2022. április 25-27.

Tűzvédelemmel a környezetünkért címmel indított előadássorozatot a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kaposvári tanulóifjúság számára. A héten több iskolát is meglátogattak, hogy felhívják a figyelmet: Szelektív gyűjtéssel a szabadtéri tüzek száma is jelentősen csökkenthető.

A tűzoltók szembesítették a diákokat, hogy vannak szabálytalankodók, akik nem a hulladékudvarba viszik a felhalmozott szemetet, hanem az erdő szélén rakják le. Évről évre növekszik a szabadtéri tüzek száma, amely szennyezi a levegőt, oltása pedig sok esetben hosszadalmas tűzoltói beavatkozást igényel. A fiatalok az interaktív előadás mellett játékos formában ismerkedhettek meg a tűzvédelemmel és a tűzoltók munkájával.


Folytatódott a „Ne égesd! Gyűjtsd szelektíven!” sorozat 2022. május 9.

Az előadássorozatot soron következő állomása a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium volt. A zöldterületen illegálisan lerakott szeméthalmok szoros összefüggésben vannak az évről évre növekvő a szabadtéri tüzek számával, amely szennyezi a levegőt, oltása pedig sok esetben hosszadalmas tűzoltói beavatkozást igényel. A program célja ráirányítani a gyerek, és rajtuk keresztül a felnőttek figyelmét arra, hogy nem mindegy, hova kerül a háztartási hulladék. Szelektív gyűjtéssel ugyanis a szabadtéri tüzek száma is jelentősen csökkenthető, továbbá a saját környezetünk megóvása pedig mindannyiunk felelőssége.

 

Szirénaszótól hangos gyereknap a tűzoltóknál. 2022. május 27.

Somogyban harminchárom tűzoltólaktanya nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, akik már tíz óra előtt néhány perccel a bejárat előtt türelmetlenül várták, hogy felülhessenek a tűzoltógépjárművekre.

A legtöbb kisgyerek legkedvesebb játéka a tűzoltóautó, amelynek kicsit nagyobb változatát bárki kipróbálhatta a somogyi önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltóságokon vasárnap. Kicsik és nagyon egy napra magukra ölthették a tűzoltók szerepét. Hosszú sor kígyózott annál az interaktív játéknál Kaposváron, amelyhez egy vízsugárra és némi ügyességre volt csak szüksége a gyerekeknek. A feladat az volt, hogy a víz segítségével a tűzoltót az épület tetejére kellett juttatni, majd a lakóház tetején is felcsapó lángokat mihamarabb el kellett fojtani. Ugyanakkor az egész vármegye területén nagy sikere volt a nyitott szertár akcióknak, hiszen erre a napra mindenki gyermek lehetett. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap