Bírósági e-nyomtatvány

A közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény rendelkezése értelmében az ügyfél a közigazgatási szerv véglegessé vált döntése ellen közigazgatási pert indíthat. A keresetlevelet a jogi képviselővel eljáró fél, valamint a belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet az űrlapbenyújtás támogatási szolgáltatás (a továbbiakban: ÁNYK űrlap) igénybevételével köteles benyújtani a 2016. július 1. napján és az azt követően indult közigazgatási eljárás során hozott véglegessé vált döntés ellen indított közigazgatási perekben. 

A keresetlevelet jogszabálysértésre hivatkozással a vitatott közigazgatási cselekmény közlésétől számított harminc napon belül kell a vitatott cselekményt megvalósító közigazgatási szervhez benyújtani. Többfokú közigazgatási eljárásban hozott cselekmény esetén a keresetlevelet az elsőfokon eljárt közigazgatási szervnél kell benyújtani. Az elektronikus útra kötelezett, vagy az elektronikus utat választó félnek az „Űrlap közigazgatási szerv határozata ellen közigazgatási per megindításához” című ÁNYK űrlapot kell kitölteni. A kitöltött ÁNYK űrlapot és csatolt mellékleteit a https://www.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#fooldal oldalon ügyfélkapus bejelentkezés után, az ügyfélkapun keresztül az első fokú közigazgatási szervhez kell beküldeni. Ha a fél nem kötelezett az elektronikus útra, kérelmét beadhatja papír alapon is.

Telepítési útmutató a BM OKF „Űrlap közigazgatási szerv határozata ellen közigazgatási per megindításához” című ÁNYK űrlaphoz. Az elektronikus ügyintézés biztosítása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elkészítette az „Űrlap közigazgatási szerv határozata ellen közigazgatási per megindításához” című ÁNYK űrlapot, melynek kitöltéséhez az Általános Nyomtatvány Kitöltő program szükséges. A nyomtatvány Ügyfélkapun történő elektronikus benyújtásához két ÁNYK telepítő állományt kell telepíteni, melyek magát az űrlapot, illetve a területileg illetékes, feladat és hatáskörrel rendelkező hivatásos katasztrófavédelmi szerv (BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, vagy katasztrófavédelmi kirendeltség) elektronikus címadatait tartalmazzák (paraméter fájl). Az alábbiakban az ÁNYK program és az űrlap telepítésének lépéseit mutatjuk be. 

Az Általános Nyomtatvány Kitöltő program telepítése. Az ÁNYK telepítéséhez legalább Java 1.6 verziójú futtató környezet szükséges. Amennyiben ennél alacsonyabb verziójú futtató környezet áll rendelkezésre, azt frissíteni kell a http://www.java.com/en/ hivatkozáson található legfrissebb verzióval. (Ügyeljen az operációs rendszernek megfelelő verzió telepítésére) A https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html hivatkozásról telepítse a nyomtatvány kitöltő programot. Célszerűen tartsa meg az alapértelmezett beállításokat és a Tovább Tovább Befejezés módszerrel végezze el a telepítést. Hiba nélküli telepítés esetén az Asztalon létrejön az ÁNYK indító ikonja. Részletes információt az ÁNYK működéséről a http://www.nav.gov.hu/nav/ebevallas/abevjava/javakitolto.html helyen talál. 

A BM OKF „Űrlap közigazgatási szerv határozata ellen közigazgatási per megindításához” című ÁNYK űrlap telepítése, kitöltése. Az űrlap kitöltéséhez és megfelelő elektronikus benyújtásához két ÁNYK telepítő csomag szükséges, amelyek a BM OKF és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok https://www.katasztrofavedelem.hu/ honlapjáról a Szakmai Tájékoztatók/Elektronikus ügyintézés menüpont alatt érhetők el. Töltse le az űrlap telepítő állományát és az illetékes, feladat és hatáskörrel rendelkező BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, vagy katasztrófavédelmi kirendeltség paraméter állományát. Jegyezze meg a mentés helyét. Indítsa el az ÁNYK programot és a Szerviz/Telepítés menüpont segítségével válassza ki a letöltött telepítő állományokat, először az űrlap, majd a paraméter állományt. Az Adatok/Új nyomtatvány menüpont segítségével vegyen fel egy új nyomtatványt. Töltse ki az űrlap mezőit, majd az Ellenőrzések/Ellenőrzés menüpont kiválasztásával győződjön meg a kitöltés hibamentességéről. Az Adatok/Nyomtatvány mentése menüponttal mentse el a nyomtatványt. 

A BM OKF „Űrlap közigazgatási szerv határozata ellen közigazgatási per megindításához” című ÁNYK űrlap elektronikus elküldése. A kitöltött és ellenőrzött űrlapot a Kapcsolat az Ügyfélkapuval/Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüponttal jelölje ki a nyomtatványt, majd Kapcsolat az Ügyfélkapuval/Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül menüponttal küldje be a nyomtatványt. 

Nyomtatvány:

Paraméterfájl (hova szeretné beküldeni):

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

BM OKF Gazdasági Ellátó Központ

Bács-Kiskun Megye

Baranya Megye

Békés Megye

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye

Csongrád-Csanád Megye

Fejér Megye

Főváros

Győr-Moson-Sopron Megye

Hajdú-Bihar Megye

Heves Megye

Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Komárom-Esztergom Megye

Nógrád Megye

Pest Megye

Somogy Megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye

Tolna Megye

Vas Megye

Veszprém Megye

Zala Megye

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap