Hétvégi tűzoltói beavatkozások

2023. január 23. 13:46

Öt tűzesethez és huszonnégy műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat az elmúlt hétvégén.

Két autó ütközött össze Kaposfőn péntek délelőtt, a 61-es főút és a Dózsa György utca kereszteződésében. A kaposvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A mentők két sérültet szállítottak kórházba.

Árokba csapódott egy személyautó péntek este a 65-ös főúton, Ádándnál. A baleset helyszínén négy kamion elakadt és mintegy negyven személyautó feltorlódott. A siófoki hivatásos tűzoltók az út szélén elhelyezett érdesítőanyagot az úttestre szórták, közreműködésükkel a legtöbb jármű folytatni tudta az útját. Egy élőállatokat szállító kamion azonban lesodródott az útról, így annak mentése kéziszerszámokkal lehetetlen volt. Kamionmentő segítségét kellett igénybe venni, amely kivontatta a szerelvényt az árok széléről, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt. Eközben az árokba csúszott személyautót is sikerült a hó fogságából kiszabadítani. Senki sem sérült meg az eset során.

Kisebb tűz volt egy szociális otthonban péntek este Kaposváron, az Orci úton. Egy ágymatrac égett a második emeleten egy szobában. A kaposvári hivatásos tűzoltók egy vízsugárral megfékezték a lángokat. Az egységek átvizsgálták és átszellőztették az épületet, amelybe fél óra múltán visszatérhettek a lakók.

Összeütközött két személyautó péntek éjszaka az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Fonyód térségében. Az ütközés erejétől a két gépkocsi egymástól mintegy kétszáz méterre állt meg. A műszaki mentést a balatonboglári önkormányzati és a fonyódi önkéntes tűzoltók végezték, áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelést követően megszüntették a forgalmi akadályt.

Egy hetvenkét négyzetméteres, berzencei lakatlan házban égett az összehordott szemét és a berendezési tárgyak szombat éjszaka. A Rét utcai ingatlanban felcsapó lángokat a csurgói önkormányzati és a berzencei önkéntes tűzoltók két vízsugárral fojtották el. A tűz átterjedt a ház tetőszerkezetére is, de azt csak kismértékben károsította.

Mesztegnyőn távközlési oszlopok dőltek ki. Az egyik fa oszlop egy családi ház kerítésre, míg a másik az úttestre borult. A marcali hivatásos tűzoltók dolgoztak a károk elhárításán.

Somogyban is munkát adott a tűzoltóknak a havazás. Tizenhét esetben kérték a somogyi tűzoltók segítségét szombat estétől, főként útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához.

Az eddei elágazásnál egy menetrend szerint közlekedő autóbusz fordult keresztbe vasárnap reggel. A KÖTÉL Egyesület tűzoltói csörlővel mentették ki a járművet a hó fogságából, az utasokat pedig mentesítő járat szállította tovább.

Az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, Siófok közelében szalagkorlátnak ütközött egy személyautó vasárnap reggel. Az utat beborították a törmelékek, amelyre egy másik jármű ráhajtott és defektet kapott. A siófoki hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az eset során senki sem sérült meg.

Vasárnap délután elakadt egy személyvonat Kapoly külterületén. A tabi önkormányzati tűzoltók siettek a mozdonyvezető segítségére, ledarabolták a kidőlt fát, megtisztították a vasúti pályát, majd a vonat folytatta útját.

Ugyanakkor Kaposváron, Kötcsén, Somogyváron, Kisberényben, Visz és Karád között, Jákó és Nagybajom között, Niklánál, Balatonvilágosnál is forgalmi akadályt képezett egy-egy kidőlt fa, amelyek a felázott talajnak és a rájuk nehezedő hónak köszönhetően kifordultak a földből.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap