Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkör

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A feladatok átvétele szeptember 10-től folyamatosan történik meg, a hatósági ügyek lebonyolítása ettől függetlenül zökkenőmentesen zajlik. Az ügyintézés menete nem változik és a határidők sem módosulnak.

Székhelye: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Postacím: 7627 Pécs, Pf.: 10

E-mail cím: onenaln.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh

Székhelye: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Postacím: 8001 Székesfehérvár, Pf. 238.

E-mail cím: srwre.zxv@xngirq.tbi.uh

Székhelye: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Postacím: 9700 Szombathely, Ady tér 1.

E-mail cím: inf.zxv@xngirq.tbi.uh

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

 

jogelőd

jogutód

1.

Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Nyugat-dunántúli Vízügyi Hatóság

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2.

Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Közép-dunántúli Vízügyi Hatóság

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

3.

Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Dél-dunántúli Vízügyi Hatóság

Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint érvényesek.

Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területe vízügyi hatósági és vízvédelmi hatósági ügyekben:

Somogy megye - kivéve Balatonszentgyörgy, Balatonszabadi, Balatonvilágos, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Kánya, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tengőd, Tikos, Varászló, Vése, Vörs közigazgatási területét, továbbá Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső részét Horvátkút lakott hellyel, a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy megyéből Balatonszentgyörgy, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tikos, Varászló, Vése, Vörs települések közigazgatási területe, valamint Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső része, Horvátkút lakott hellyel.

Fejér megye teljes közigazgatási területe - kivéve a Duna parti településeknek a folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területét.

Somogy megyéből Balatonszabadi, Balatonvilágos, Kánya, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Tengőd közigazgatási területe, valamint a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Katasztrófavédelem

Az átadás-átvétel során a 2014. szeptember 8. és 2014. szeptember 12. közötti időszak a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdés g) pontja szerinti üzemzavarnak minősül és az ügyintézési határidőbe nem számít bele.

Az ügyintézéssel kapcsolatos bankszámlaszámok 2014. szeptember 10. után itt érhetőek el.


TÁJÉKOZTATÓ: A vízkészletjárulék számításával kapcsolatos 2017. évi válozásokról (megtekint)


Esetlegesen felmerülő kérdéseiket a +36-82/528-990-es telefonszámon, illetve a fbzbtl.zxv@xngirq.tbi.uh címen várjuk.

Az ügyintézéssel kapcsolatos esetleges átmenti fennakadások miatt szíves türelmüket kérjük, megértésüket köszönjük!