Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkör

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

 jogelődjogutód
1.Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Nyugat-dunántúli Vízügyi HatóságVas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2.Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Közép-dunántúli Vízügyi HatóságFejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
3.Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Dél-dunántúli Vízügyi HatóságBaranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Cím: 7630 Pécs, Engel János utca 1.

E-mail cím: onenalngiu.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh

Telefonszám: +36-72/ 896-900

Honlap: https://baranya.katasztrofavedelem.hu/16182/altalanos-informaciok-elerhetosegek

 

Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.

E-mail cím: srwre.ivmhtl@xngirq.tbi.uh

Telefonszám: +36-22/ 512-150

Honlap: https://fejer.katasztrofavedelem.hu/24362/vizugyi-es-vizvedelmi-hatosagi-tevekenyseg

 

Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Cím: 9700 Szombathely, Ady tér 1.

E-mail cím: inf.zxv@xngirq.tbi.uh

Telefonszám: +36-94/ 506-700

Honlap: https://vas.katasztrofavedelem.hu/20155/vizugyi-hatosagi-jogkorok

 

Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint érvényesek.

Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy vármegye - kivéve Balatonszentgyörgy, Balatonszabadi, Balatonvilágos, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Kánya, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tengőd, Tikos, Varászló, Vése, Vörs közigazgatási területét, továbbá Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső részét Horvátkút lakott hellyel, a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy vármegyéből Balatonszentgyörgy, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tikos, Varászló, Vése, Vörs települések közigazgatási területe, valamint Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső része, Horvátkút lakott hellyel.

Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

Somogy vármegyéből Balatonszabadi, Balatonvilágos, Kánya, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Tengőd közigazgatási területe, valamint a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Vízügyi illetékesség

 


TÁJÉKOZTATÓ: A vízkészletjárulék számításával kapcsolatos 2017. évi válozásokról (megtekint)

TÁJÉKOZTATÓ: A felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények, továbbá az öntözési célú vízhasználatok engedélyezésével kapcsolatos hatáskörökről (megtekint)


Esetlegesen felmerülő kérdéseiket a +36-82/528-990-es telefonszámon, illetve a fbzbtl.zxv@xngirq.tbi.uh címen várjuk.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap